Muhyiddin should implement a new motto of “Act fast and do whatever it takes” and make public the comprehensive economic stimulus package on Friday and not next Monday to show the government’s seriousness, competence and urgency in dealing with the economic catastrophe of Covid-19 pandemic


Muhyiddin harus mengguna pakai motto baharu “Bertindak pantas dan lakukan apa sahaja” dan mengumumkan satu pakej rangsangan ekonomi yang komprehensif pada hari Jumaat ini, bukan Isnin depan bagi menunjukkan keseriusan dan kebolehan kerajaan dalam menangani bencana ekonomi yang disebabkan oleh wabak Covid-19

Perdana Menteri perlu mengguna pakai motto baru “Bertindak pantas dan melakukan apa sahaja” dan mengumumkan pakej rangsangan ekonomi yang komprehensif pada hari Jumaat ini dan bukan pada hari Isnin depan seperti yang diumumkan melalui sidang media secara langsung pada hari Isnin yang lepas untuk menunjukkan keseriusan dan kebolehan kerajaan dalam menangani bencana ekonomi yang disebabkan oleh wabak Covid-19.

Muhyiddin telah mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 1 Mac; Kabinet besar beliau dibentuk pada 9 Mac dan bermesyuarat buat pertama kalinya pada 11 Mac. Beliau telah membuat siaran langsung pada 16 Mac untuk mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula pada 18 Mac.

Sudah tentu sebulan, bahkan tiga minggu atau sekurang-kurangnya sembilan hari adalah satu tempoh yang cukup lama untuk kerajaan merancang satu pakej rangsangan ekonomi yang komprehensif bagi menangani bencana ekonomi yang disebabkan oleh wabak Covid-19 yang menimbulkan krisis eksistensial dalam sejarah negara ini?

Kita sedang menghadapi kelumpuhan sistem ekonomi pada satu skala yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan saya menyeru Muhyiddin untuk mengumumkan satu pakej rangsangan ekonomi yang komprehensif pada hari Jumaat dan bukannya pada Isnin depan untuk menunjukkan keseriusan, kecekapan dan kesungguhan kerajaan dalam menangani bencana ekonomi yang disebabkan oleh wabak Covid-19 ini!

Apa yang diumumkan Muhyiddin dua hari yang lepas dalam sidang media yang disiarkan secara langsung, terutamanya berhubung cadangan untuk membenarkan pencarum KWSP mengeluarkan sehingga RM500 sebulan dari Akaun 2 untuk tempoh 12 bulan mendatang bermula 1 April adalah satu kesilapan yang serius, kerana ia menjejaskan keyakinan orang ramai dan kepercayaan pada kepimpinan beliau pada waktu yang amat penting ini.

Inilah sebabnya kesatuan sekerja di Sarawak dan Sabah telah mengkritik langkah itu sebagai “tidak bertanggungjawab” dan “salah dari segi moral” dan telah menasihatkan pencarum KWSP supaya tidak membuat pengeluaran bulanan kerana tiada siapa yang boleh menjaga mereka pada usia tua kelak.

Hampir 33% pencarum KWSP aktif mempunyai kurang daripada RM6,000 dalam Akaun 2 mereka setakat Disember 2018 manakala 28% mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000. Kebanyakan kumpulan B40 berada di dalam kategori ini.

Muhyiddin perlu mengadakan siaran langsung hari ini untuk menarik balik cadangan tersebut dan menggantikannya dengan pemberian wang tunai bukan sahaja kepada 12 juta pencarum KWSP, tetapi juga kepada sejumlah besar tenaga kerja di Malaysia yang tidak mencarum kepada KWSP.

Kerajaan Malaysia harus mempertimbangkan langkah-langkah untuk membantu perniagaan dan pekerja seperti rancangan Kerajaan UK untuk menampung 80 peratus gaji pekerja, sehingga 2,500 pound sebulan, ketika negara tersebut menghadapi wabak Covid-19.

Menteri Kewangan UK Rishi Sunak berjanji untuk melakukan “apa sahaja yang diperlukan” untuk menyelamatkan nyawa, pekerjaan dan mata pencarian rakyat semasa wabak koronavirus ketika beliau mengumumkan sistem sokongan pendapatan yang belum pernah dilakukan sebelum ini sebagai sebahagian daripada pakej penyelamatan COVID-19 UK.

Atau seperti Denmark, yang telah mengumumkan salah satu rancangan ekonomi paling radikal di dunia – di mana kerajaan membayar perniagaan untuk mengekalkan pekerja mereka.

Untuk mengurangkan jumlah pemberhentian besar-besaran, kerajaan akan membayar majikan sehingga 90 peratus daripada gaji pekerja yang berada di rumah dan tidak bekerja. Rancangan itu memerlukan kerajaan untuk membelanjakan hampir 13 peratus daripada KDNK negara sepanjang tempoh tiga bulan, — rancangan ini setara dengan pakej rangsangan yang bernilai $ 2.5 trilion di Amerika Syarikat tetapi hanya untuk tempoh 13 minggu.

Muhyiddin perlu mempertimbangkan nasihat Menteri Pekerjaan Denmark, Peter Hummelgaard: “Bertindak pantas. Jangan tunggu… Pelihara pendapatan dan pekerjaan untuk pekerja biasa, dan pelihara perniagaan kecil. ”

Kerajaan Malaysia juga perlu memberi perhatian kepada nasihat pakar ekonomi dunia yang mendesak kerajaan untuk menggunakan “artileri besar” untuk melawan kejatuhan ekonomi yang disebabkan oleh wabak Covid-19.

Ini adalah masa untuk dasar yang tidak konvensional seperti “wang helikopter”, di mana semua rakyat mendapat wang bantuan tanpa syarat dan bank pelaburan negara menyediakan pinjaman kecemasan tanpa had kepada perniagaan.

Ini adalah untuk mengurangkan kadar muflis peribadi dan korporat, memastikan rakyat mempunyai wang untuk kekal berbelanja walaupun mereka tidak bekerja, dan meningkatkan pelaburan awam dan perbelanjaan penjagaan kesihatan.

Dalam hal ini, arahan Bank Negara kepada pihak bank untuk memberikan moratorium selama enam bulan secara automatik terhadap semua pembayaran pinjaman dan pembiayaan, kecuali baki kad kredit, mulai 1 April, amatlah dialu-alukan.

Muhyiddin perlu memastikan semua Menteri dan penasihat dasar beliau membaca e-buku terbaru dari Centre for Economic Policy Research (CEPR) sebelum merumuskan satu pakej rangsangan ekonomi yang komprehensif.

Mereka mesti mendahului — untuk berfikir ke hadapan mengenai dasar perubatan dan ekonomi yang akan diperlukan dalam era pasca-Covid-19.

Lebih daripada 40 ahli ekonomi berprofil tinggi, termasuk ketua ekonomis IMF Gita Gopinath dan penasihat ekonomi bekas Presiden Barack Obama, Jason Furman, telah menyumbangkan idea untuk e-buku tersebut yang menggesa kerajaan untuk bertindak dengan pantas dan melakukan apa sahaja untuk menjaga kelangsungan hidup rakyat.

Di dalam e-buku yang bertajuk “Mitigating the Covid Economic Crisis: Act Fast and Do Whatever it Takes”, ahli ekonomi dunia terkemuka menasihatkan kerajaan untuk menggunakan “senjata berat” fiskal untuk satu tindak balas ekonomi “tanpa had” terhadap krisis COVID-19.

Walaupun ahli ekonomi mengatakan sekarang masih terlalu awal untuk menganggar skala kerosakan ekonomi yang disebabkan oleh wabak ini, mereka percaya skalanya besar — wabak ini sedang memusnahkan kehidupan dan mata pencarian di seluruh dunia.

Langkah-langkah yang diperlukan untuk membendung penyebaran virus ini — kuarantin, penjarakan sosial, penutupan sekolah, universiti dan pusat jagaan kanak-kanak, penutupan perniagaan yang tidak penting, dan langkah bekerja dari rumah — meperlahankan ekonomi negara.

“Kita sedang menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam sejarah moden”, tulis Pierre-Olivier Gourinchas dari University of California, Berkeley, dalam satu bab tentang cara meratakan lengkungan sebaran jangkitan dan kegawatan ekonomi.

Tetapi terdapat dasar-dasar fiskal yang boleh digunakan oleh kerajaan untuk menghalang atau mengehadkan keruntuhan ini, yang dikatakan oleh Gourinchas adalah seperti “unit rawatan intensif, katil dan ventilator kepada sistem ekonomi.” Sebagai contoh, bank pusat boleh menyediakan kecairan kecemasan kepada sektor kewangan.

Untuk mengelakkan kerosakan mendalam terhadap ekonomi, kerajaan perlu mengurangkan jumlah kebankrapan peribadi dan korporat, memastikan rakyat mempunyai wang untuk mengekalkan perbelanjaan walaupun mereka tidak bekerja, dan meningkatkan pelaburan awam serta perbelanjaan penjagaan kesihatan, tambah penulis itu lagi.

Mereka perlu bertindak sekarang untuk “mengurangkan pengumpulan tisu parut ekonomi“.

“Ini adalah masa untuk membawa keluar artileri besar; bukan masanya untuk menjadi penakut, tetapi untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan, dengan pantas,” tulis mereka lagi.

Muhyiddin harus mempertimbangkan nasihat pakar ekonomi dunia yang terkemuka ini, dan tidak menjadi takut untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan, dengan pantas.

Beliau harus memastikan semua isi rumah yang berpendapatan rendah yang terdedah kepada impak ekonomi Covid dibantu.

Tan E Hun dan Ivy Kwek, dalam artikel REFSA yang bertajuk “We need to ‘flatten the curve’ of economic recession, now”, telah menyeru untuk satu “bantuan besar-besaran” bernailai kira-kira RM150 bilion untuk mengelakkan keruntuhan ekonomi negara.

Tiga ahli ekonomi Malaysia telah mengkritik Muhyiddin kerana mengheret kakinya dalam peperangan menentang pandemik Covid-19, mengkritik kerajaannya sebagai mempunyai kekurangan kepimpinan dan lebih peduli mengenai pelabur daripada rakyat.

Dalam satu surat terbuka bersama kepada Perdana Menteri, tiga ahli ekonomi, Muhammed Abdul Khalid, Nungsari Ahmad Radhi dan Hamdan Abdul Majeed mengkritik Muhyiddin yang masih bimbang tentang belanjawan seimbang, dan bukannya untuk bertindak balas dengan segera.

Mereka berkata Muhyiddin gagal menunjukkan kepimpinan pada waktu di mana perpaduan negara adalah satu kepentingan utama, dan tidak berkesan dalam menangani krisis ini.

Mereka berkata: “Kami sangat bimbang dengan kekurangan inisiatif yang jelas dan koheren oleh Kerajaan dalam menangani krisis yang semakin menggusarkan ini.

“Kami terkejut dengan perspektif belanjawan seimbang tradisional Perbendaharaan memandangkan negara lain, terutamanya di Asia Timur, mengambil tindakan yang drastik dan mengakui bahawa sekarang adalah waktu yang berbeza.”

Mereka menegaskan bahawa kerajaan yang diketuai oleh Muhyiddin mesti menyedari bahawa negara ini sedang berada dalam situasi yang unik yang hampir sama dengan “waktu peperangan”, dan ia mesti melakukan “apa sahaja yang diperlukan” untuk mengatasi bencana wabak ini, termasuklah untuk berbelanja besar bagi menopang ekonomi negara.

Seperti yang dikatakan mereka:

“Pertimbangan biasa — pengurusan kekangan fiskal, defisit belanjawan, siling hutang, sasaran pertumbuhan atau agensi penarafan – tidak lagi terpakai buat waktu ini.

“Rakyat Malaysia perlu diutamakan. Kita harus menggerakkan semua sumber negara untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan.”

Adakah Muhyiddin akan menjemput ahli ekonomi ini, Muhamad, Nungsari, Hamdan, Tan E Hun dan Ivy Kwek untuk membantu dalam merumuskan dasar rangsangan ekonomi yang komprehensif untuk melawan bencana ekonomi yang disebabkan oleh Covid-19 ini?

(Kenyataan media Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang pada hari Rabu 25 Mac 2020)

============================

The Prime Minister should implement a new motto of “Act fast and do whatever it takes” and make public the comprehensive economic stimulus package on Friday on not on next Monday as he announced in his live media conference on Monday to show the government’s seriousness, competence and urgency in dealing with the economic catastrophe of the Covid0-19 pandemic.

Muhyiddin was sworn in as Prime Minister on March 1; his jumbo Cabinet was formed on March 9, and it had its first meeting on March 11. Muhyiddin gave a live telecast on March 16 to announce the introduction of the Movement Control Order (MCO) on March 18.

Surely one month, or even three weeks or at least nine days were too long periods for the government to draw up a comprehensive economic stimulus packet to address the economic catastrophe of the Covid-19 pandemic which poses an existential crisis in the nation’s history?

We are in an unprecedented era of economic peril and I call on Muhyddin to make public the comprehensive economic stimulus package on Friday and not next Monday to show the government’s seriousness, competence and urgency in dealing with the economic catastrophe of Covid-19 pandemic!

What Muhyiddin announced two days ago in his live media conference, especially with regard to the proposal to allow EPF contributors to withdraw up to RM500 a month from Account 2 for the next 12 months beginning April 1 was a serious misstep, as it undermined public confidence and trust in his leadership at this dark moment of the national existential crisis.

This is why the trade unions in Sarawak and Sabah have criticised the move as ”irresponsible” and “morally wrong” and advised EPF members not to make the monthly withdrawal as nobody was going to take care of them in their old age.

Almost 33% of active EPF contributors have less than RM6,000 in Account 2 as at December 2018 and 28% have less than RM10,000 total EPF savings. Most of the B40 group fall into these categories.

Muhyiddin should hold a live telecast today to withdraw the proposal and substitute it with cash handouts not only to the 12 million EPF contributors, but to the greater number of the working population who do not contribute the EPF.

The Malaysian Government should consider measures to help businesses and workers like the UK Government plan to cover 80 per cent of workers’ pay, up to 2,500 pounds a month, amid the Covid-19 outbreak.

The UK Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak pledged to do “whatever it takes” to save people’s lives, jobs and livelihoods through the coronavirus pandemic when he unveiled an unprecedented wage boost to his COVID-19 rescue package.

Or like Denmark, which is adopting one of the most radical economic plans in the world – for the government to pay business to keep employees.

To discourage mass layoffs, the government will pay employers up to 90 percent of the salaries of workers who go home and don’t work. The plan could require the government to spend as much as 13 percent of its GDP in three months—roughly the equivalent of a US$2.5 trillion stimulus in the United States spread out over just 13 weeks.

Muhyiddin should bear in mind the advice of the Danish Minister for Employment, Peter Hummelgaard: “ Do more—fast. Don’t wait. … Preserve the income and jobs for ordinary working people, and also preserve small businesses.”

The Malaysian government should also pay heed to the advice of leading world economists urging governments to bring out the “big artillery” to fight the economic fallout caused by the Covid-19 pandemic.

This is the time for unconventional policies such as “helicopter money”, where everyone gets a no-strings-attached handout and state investment banks provide unlimited emergency lending to firms.

This is to reduce personal and corporate bankruptcies, ensure people have money to keep spending even if they’re not working, and increase public investment and healthcare spending.

In this light, Bank Negara’s directive to banks to grant an automatic six months moratorium on all loan and financing payments, except for credit card balances, beginning April 1, is most welcome.

Muhyiddin should ensure that all his Ministers and policy advisers should read the latest eBook from the Centre for Economic Policy Research (CEPR) in formulating the comprehensive economic stimulus.

They must get ahead of the curve – to think ahead on both the medical and economic policies that will be needed in post-Covid-19 era.

More than 40 high-profile economists, including IMF Chief Economist Gita Gopinath and former President Barack Obama’s top economic adviser, Jason Furman, have contributed to the eBook which urge governments to act quickly and do whatever it takes to keep the lights on.

Entitled “Mitigating the Covid Economic Crisis: Act Fast and Do Whatever it Takes”, the leading economists of the world advocate using heavy fiscal firepower for a “whatever-it-takes” economic response to the COVID-19 crisis.

Though the economists say it’s still too early to tell how bad the economic damage will be, they’re certain it will be large – the pandemic is destroying lives and livelihoods around the world.

The measures necessary to contain the virus – quarantine, social distancing, school, university and daycare closures, shutdowns of non-essential businesses, and asking people to work from home – are bringing economies to a screeching halt.

“We are facing a joint health and economic crisis of unprecedented proportions in recent history,” writes Pierre-Olivier Gourinchas of the University of California, Berkeley, in a chapter on how to flatten both the infection and recession curves.

But there are fiscal policies governments can use to prevent or limit catastrophic collapses, which Gourinchas says are like the “intensive care units, beds and ventilators of the economic system.” For example, central banks can provide emergency liquidity to the financial sector.

To avoid deep, long-lasting damage to economies, governments will need to reduce the number of personal and corporate bankruptcies, ensure people have money to keep spending even if they’re not working, and increase public investment and healthcare spending, the authors write.

Put another way, they need to act now to “reduce the accumulation of economic scar tissue”.

“This is the time to bring out the big artillery; this is not a time to be timid, but to do whatever it takes, fast,” they write

Muhyiddin should be guided by the advice of these leading economists of the world, and not be timid but to do whatever it takes, fast.

He should ensure that all the lower-income households vulnerable to Covid 19 economic impact are helped.

Tan E Hun and Ivy Kwek, in an REFSA article on “We need to ‘flatten the curve’ of economic recession, now”, has called for a “massive intervention” of some RM150 billion to prevent the economic fabric of the nation from disintegrating.

Three Malaysian economists have criticised Muhyiddin for dragging his feet in the war against the Covid-19 pandemic, criticising his government as lacking leadership and caring more about placating investors than the people.

In an joint open letter to the Prime Minister, the three economists, Muhammed Abdul Khalid, Nungsari Ahmad Radhi and Hamdan Abdul Majeed criticised Muhyiddin of being still worrying about a balanced budget instead of reacting urgently.

They said Muhyiddin had failed to show leadership at a time when national unity is paramount, and has been ineffective in dealing with the crisis.

They said; “We are deeply concerned by the seeming lack of clear and coherent initiatives by the Government in light of the growing crisis.

“We were taken aback by the Treasury’s traditional balanced budget perspective as the rest of the world, especially East Asia, responds with a strong sense of urgency, recognising that this time it is different.”

They stressed that the Muhyiddin-led government must recognise that the nation is in a uniquely dire situation comparable to “war time”, and that it must do “whatever it takes” to prevail, including to splurge on spending to prop up the economy.

As they said:

“Normal considerations — of managing fiscal constraints, budgetary deficits, debt ceilings, growth targets or ratings agencies — do not apply.

“Malaysians come first. We should mobilise all the country’s resources to do whatever it takes.”

Will Muhyiddin invite these economists, Muhamad, Nungsari, Hamdan, Tan E Hun and Ivy Kwek to help formulate the comprehensive economic stimulus policy to counter the Covid-19 economic catastrophe?

(Media Statement by DAP MP for Iskandar Puteri Lim Kit Siang on Wednesday 25th March 2020)

  1. No comments yet.

You must be logged in to post a comment.