Don’t deregister UMNO – let it self-destruct!


Jangan batalkan pendaftaran UMNO — biarlah ia musnah dengan sendiri!

Saya bersetuju dengan Ahli Parlimen DAP Kepong Lim Lip Eng yang mana kerajaan tidak sepatutnya membatalkan pendaftaran UMNO kerana kesalahan para pemimpinnya. Namun begitu, politik kotor parti tersebut haruslah dibendung.

Saya percaya bahawa kerajaan Pakatan Harapan harus mengambil kedudukan yang lebih tinggi dan berikan ruang dan masa untuk UMNO memperbetulkan salahlakunya.

Sepanjang lima tahun di antara 2013 sehingga 2018, DAP pernah menghadapi situasi yang sama di mana Kabinet Najib mempertimbangkan pembubaran secara haram parti ini berdasarkan pelbagai tuduhan yang dibuat-buat.

Dalam Pilihan Raya Umum ke-13 yang berlangsung pada 5 Mei 2013 yang lalu, rejim Najib hanya berubah fikiran pada saat terakhir daripada keputusan untuk mengharamkan penggunaan simbol roket DAP pada PRU tersebut.

Sebelum PRU14, rejim Najib merasakan sangat yakin dengan kebolehan mereka untuk memenangi sehingga ⅔ kerusi Parlimen sehingga mereka memutuskan untuk tidak menggantung pendaftaran DAP — yang berasaskan tuduhan kononnya pilihan raya dalaman parti pada Disember 2012 dilaksanakan dengan cara yang tidak demokratik dan melanggar undang-undang — dan sebaliknya memilih untuk mengharamkan Parti Bersatu yang baru ditubuhkan.

Ugutan penggantungan pendaftaran selama lima tahun tersebut merupakan satu penyalahgunaan kuasa yang sangat jelas sekali dan tidak sepatutnya berlaku dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi, urus tadbir yang baik dan kedaulatan undang-undang.

Tidak ada negara dalam dunia ini di mana Pendaftar Pertubuhannya memaklumkan sebuah parti politik bahawa pilihan raya parti peringkat kebangsaannya yang dijalankan lebih daripada empat tahun yang lepas itu tidak sah lalu memaksa parti tersebut untuk mengadakan satu pilihan raya parti yang baru.

Terdapat juga cadangan daripada mereka yang rapat dengan Najib yang mencadangkan supaya saya bersara daripada politik bagi menghentikan segala malapetaka ini.

Saya percaya bahawa dendam tidak mempunyai tempat dalam politik dan saya berharap ahli-ahli dan pemimpin UMNO tidak perlu menghadapi seksaan “hukuman mati” yang dihadapi oleh ahli-ahli dan pemimpin DAP selama lima tahun sebelum PRU14.

Di dalam sebuah demokrasi, biarlah pengundi yang memilih sama ada mereka berhasrat untuk menghumban sesebuah parti politik itu ke dalam tong sampah.

Kerana inilah saya bersetuju dengan Lim Lip Eng — jangan batalkan pendaftaran UMNO tapi biarlah ia musnah dengan sendirinya memandangkan UMNO kini berada dalam peringkat lanjut proses memusnahkan dirinya apabila ia melancarkan kempen klepto-teokrasi bersama dengan PAS.

UMNO telah hilang kegemilangannya, di mana ia dilihat sebagai juara golongan Bumiputera, kini UMNO telah hilang arah tujuannya apabila ia mengabaikan perjuangan untuk menaikkan taraf hidup orang Melayu dan memilih untuk hanya mengkayakan kroni UMNOPutera dan menjadikan Malaysia sebuah negara model kleptokrasi global.

Inilah sebabnya kenapa Presiden UMNO sedang menghadapi 87 tuduhan rasuah dan digelar sebagai Raja Tuduhan Rasuah, dan bekas Presiden UMNO sendiri menghadapi 42 tuduhan rasuah, dengan Setiausaha Agung parti tersebut juga bakal menghadapi perbicaraan rasuahnya yang tersendiri — bersama dengan ramai lagi pimpinan UMNO yang menghadapi tuduhan masing-masing.

Dengan segala pertuduhan ini, mereka melancarkan kempen “MALU APA BOSSKU” tanpa sekelumit rasa malu sekalipun!

Semasa saya sedang menunggu penerbangan saya di Lapangan Terbang Subang pada hari Ahad, saya terserempak dengan seorang pemimpin UMNO yang bersetuju dengan saya mengenai semua isu rasuah tersebut tetapi beliau tidak bersetuju dengan saya mengenai perkara lain.

Saya berfikir sejenak mengenai komen beliau memandangkan beliau merupakan seorang Menteri di dalam Kabinet Pertama Najib di antara tahun 2009 sehingga 2013.

Walaupun beliau boleh untuk mengaku tidak mengetahui mengenai skandal 1MDB memandangkan skandal tersebut hanya muncul secara besar-besaran mulai tahun 2015, UMNO tidak ada melakukan apa-apa langsung sepanjang 18 bulan yang sudah berlalu sejak PRU14 untuk mengutuk dan menjauhkan dirinya daripada skandal 1MDB dan memohon maaf kepada negara kerana menjatuhkan maruah negara kepada sebuah kleptokrasi global.

Jika beliau terpilih untuk menyertai Kabinet kedua Najib, adakah beliau akan menjadi seperti Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah yang baru-baru ini menyatakan kepada mahkamah yang beliau telah menyembunyikan kebenaran mengenai skandal 1MDB semasa peletakan jawatan Menteri beliau pada bulan Jun 2016 demi menjaga reputasi Perdana Menteri semasa itu, atau adakah beliau akan menjadi seperti Muhyiddin Yassin yang dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri beliau pada bulan Julai 2015 kerana menolak untuk mengikut arahan Najib mengenai skandal 1MDB?

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir telah menimbulkan beberapa persoalan mengenai soal kewangan UMNO, selepas UMNO dilaporkan menjual saham-sahamnya di dalam syarikat media dan UMNO kini kembali kaya sehingga dilaporkan oleh sesetengah media sebagai mempunyai lebih daripada RM2 bilion.

Adakah perkara ini berkait dengan kenaikan kadar aktiviti media sosial dalam dua bulan yang lepas yang cuba untuk mewujudkan satu persepsi di mana Malaysia kini menghadapi satu krisis dalam pembinaan negara dengan hubungan antara kaum dan agama yang semakin tegang, sehingga wujudnya satu kempen untuk memboikot produk bukan bumiputera.

Di sebalik latar belakang perbicaraan bekas Perdana Menteri negara, kita dapat lihat kerja-kerja jutaan wang ringgit yang dibelanjakan untuk menguasai ruang media sosial.

Tanpa sebarang ragu-ragu lagi, ini adalah satu perkara yang berkepentingan awam, terutamanya dengan pemimpin UMNO yang dahulunya pemimpin kerajaan secara terang-terangan melawan titah nasihat diraja mengenai berita palsu dan hasutan jahat dan cubaan merosakkan perpaduan negara.

Malah, seorang bekas Mentri Besar juga telah mempersoalkan dakwaan ketegangan antara kaum di dalam negara, dengan mengatakan yang situasi di peringkat akar umbi sedang aman harmoni, tanpa berlakunya situasi di mana “orang Melayu menindas orang Cina dan sebaliknya”.

Mungkin beliau tidak memahami apa yang saya cuba sampaikan apabila saya katakan Malaysia dalam “dunia sebenar” kelihatan amat berbeza dengan Malaysia dalam “media sosial” yang digambarkan sebagai berada di dalam polarisasi yang terburuk yang pernah dilihat dalam sejarah negara.

Jika dilihat di Malaysia “media sosial”, negara ini kelihatan seakan-akan menunggu masa sahaja sebelum menjunam ke dalam kancah keganasan antara kaum dan agama yang dijana oleh bergunung berita palsu dan hasutan jahat yang disebarkan sepanjang dua bulan yang lepas untuk menghasut syak wasangka, kebencian dan ketakutan.

Saya telah katakan berkali-kali yang ini adalah satu gambaran yang tidak benar mengenai Malaysia, turun ke peringkat akar umbi dan kita dapat lihat yang rakyat Malaysia hidup dalam aman damai dan harmoni tanpa sebarang syak wasangka, kebencian, mahupun ketakutan antara satu kaum dengan yang lain.

Jadi siapakah yang mencipta gambaran palsu Malaysia “media sosial” ini?

Mereka adalah orang yang sama berkaitan dengan kempen untuk memboikot produk bukan bumiputera.

Saya nasihatkan kepada bekas Mentri Besar tersebut, yang kini menghampiri dekad ketujuh untuk menyedari yang rakyat Malaysia tidaklah terlalu naif untuk mempercayai penafiannya, dan beliau bersama-sama dengan sekutunya di dalam UMNO dan PAS sepatutnya cuba untuk memahami dan bermuhasabah diri dengan apa yang telah dititahkan oleh baginda Yang di Pertuan Agong, Sultan Perak, dan Sultan Selangor baru-baru ini mengenai isu perpaduan negara, berita palsu, dan hasutan jahat.

Sultan Perak Sultan Nazrin Syah bertitah baru-baru ini bahawa selepas 62 tahun mencapai kemerdekaan, perbuatan untuk menghasut kebencian di antara kaum dan agama masih berlaku dengan kerap.

Baginda berkata, pelbagai provokasi yang bersifat ekstrem telah dibuat, termasuklah melalui penyebaran fitnah melalui media sosial dan penghinaan Islam dan agama-agama lain di dalam negara ini, baginda memberikan amaran bahawa perbuatan seperti ini adalah seperti memasang suatu bom yang hanya menunggu masa untuk meletup.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah juga telah memperingatkan rakyat Malaysia untuk tidak mudah mempercayai berita palsu dan fitnah yang disebarkan di media sosial yang boleh merosakkan keamanan dan keselamatan negara.

Yang di Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah juga telah bertitah bahawa Islam menggalakkan keamanan dan hubungan yang baik di dalam masyarakat, yang sepatutnya ditekankan di kalangan rakyat untuk memupuk perpaduan.

Baginda berharap untuk melihat negara ini mencapai satu penghijrahan kepada semangat toleransi dan kerjasama yang lebih baik di antara rakyat yang pelbagai kaum yang merupakan kekuatan negara ini.

Sudah tentu sekali, segala kempen boikot, berita palsu, dan fitnah yang belegaran di media sosial ini berlawanan dengan penghijarahan kepada semangat toleransi, kerjasama, dan perpaduan yang dikatakan oleh baginda.

Adakah bekas Mentri Besar ini mendengar titah Yang di Pertuan Agong dan Sultan Negeri Perak dan Selangor ini?

(Kenyataan Media Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Gelang Patah pada hari Selasa 3 September 2019)

==================================

I agree with the DAP MP for Kepong, Lim Lip Eng that the government should not deregister UMNO despite the wrongdoings of some of its leaders although the party’s dirty politics must be reined in.

Let the Pakatan Harapan government act magnanimously by giving UMNO ample time to rectify its wrongdoings.

For five years from 2013 to 2018, based on trumped-up charges, DAP was on the razor’s edge as the kitchen cabinet of the then Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak, weighed the pros and cons of illegally deregistering DAP.

In the 13th General Election on May 5, 2013, it was only in the last minute that the Najib regime backed off from the decision to ban the use of the DAP symbol, the Rocket, in the general election.

Just before the 14th General Election on May 9, 2018, the Najib regime was so confident of winning big in the general election and even regaining two-thirds parliamentary majority because of its multi-billion ringgit 1MDB scandal that it decided against implementing the five-year death sentence on DAP, based on the false claim that the DAP had in December 2012 undemocratically and illegally elected its Central Executive Committee, and targeted newly-established Bersatu instead by banning it.

The five-year ordeal of the death sentence hanging over the DAP was a gross abuse of power and should never have happened in a country which practised democracy, good governance and the rule of law.

Where in the world, for instance, is there a Registrar of Societies who informed a political party that its national party election over four years ago was illegal and forced it to hold fresh party elections?

There was even a suggestion from the Najib “inner circle” that the price to end the DAP’s deregistration ordeal was for me to retire from politics.

Revenge and vendetta have no place in politics, and I do not wish on UMNO leaders and members the “death sentence” ordeal which DAP leaders and members had suffered for five years before the 14th General Election.

In a democracy, let voters decide whether a political party should be dumped into the rubbish bin.

This is why I agree with Lip Eng – don’t deregister UMNO but let it self-destruct and UMNO is in an advanced stage of self-destruction as it seeks to launch a campaign for a klepto-theocracy with PAS.

UMNO has seen better days, when it was equated with the cause of the Malays but it lost its raison d’etre when instead of working for the advancement of Malay bumiputeras it served only the interests of UMNOputras and turned Malaysia into a global kleptocracy.

This is why the former UMNO President has 42 corruption charges, the current UMNO President as the “King of corruption charges” himself facing 87 corruption charges, while the UMNO Secretary-General is soon beginning on his own corruption trial – together with a bevy of other top UMNO leaders with their own separate corruption charges.

And yet there could be a shameless campaign named “MALU APA BOSSKU”!

While I was at the Subang Airport on Sunday waiting for my flight, I met a top UMNO leader who said that while he agreed with me on the corruption issue he did not agree with me on other matters.

I mulled over his comments as he was a Minister in the first Najib Cabinet from 2009-2013.

Although he could claim ignorance about the 1MDB scandal while he was a Cabinet member, as it was only in 2015 that the 1MDB scandal became a regular staple of international mass media coverage, UMNO had done nothing in the past 18 months since the 14th General Election on May 9, 2018 to condemn the 1MDB scandal, dissociate itself from it and to apologise to the nation for transforming Malaysia into a global kleptocracy.

Had he been in the second Najib Cabinet, will he be like Ahmad Husni Mohmamad Hanadzlah who recently told the court that he had not spoken the truth about the 1MDB scandal when he resigned as a Minister in June 2016 as he wanted to protect the Prime Minister’s reputation or will he be like Muhyiddin Yassin who was sacked as Deputy Prime Minister in July 2015 for refusing to toe Najib’s line on the 1MDB scandal?

The Prime Minister, Dr. Mahathir Mohamad raised questions over Umno’s financial standing after the UMNO reportedly sold off its stake in several media companies recently, with UMNO again becoming rich with a media reporting that UMNO is flushed with RM2 billion.

Is this linked to the unusually hectic pace of social media activity in the past two months as to create the false reality that Malaysia is facing a nation-building crisis with tense race and religious relations which included a call to boycott non-bumiputera products.

In the ongoing corruption trial of the former Prime Minister, we hear testimony of millions of ringgit spent to dominate the social media.

This is unquestionably an issue of public importance, especially with UMNO leaders who were formerly government leaders defying royal advice about fake news and hate speech and being totally reckless about jeopardising national unity in Malaysia.

A former Mentri Besar even questioned the claim of heightened racial tension in the country, saying the situation on the ground was harmonious where “Malays were not oppressing the Chinese, and the Chinese were not oppressing the Malays or Indians”.

He probably did not understand what I meant when I said that the “real life” Malaysia is very different from ”social media” Malaysia, which conveyed the picture of a Malaysia that is never been more polarised in racial and religious terms in the nation’s history.

According to the “social media” Malaysia, the country is teetering on the verge of violent race and religious relations sitting atop a highly-orchestrated mountain of fake news and hate speech in the last two months to incite inter-racial and inter-religious suspicion, distrust, fear and hate pitting race against race and religion against religion.

I have said many times that this is a false picture of Malaysia, as instead of inter-racial and inter-religious animosity, distrust, fear and hatred, on the ground whether in Iskandar Puteri or elsewhere in the country, there is only goodwill, understanding, harmony and tolerance among Malaysians, whether Malays, Chinese or Indians.

Who is creating this false picture on the “social media” Malaysia?

These are the very people associated with the campaign to boycott non-bumiputera products.

I would advise this former Mentri Besar, a sexagenarian pretending to be a vicenarian, that Malaysians are not so naïve as to believe his denials and that he and his associates in UMNO and PAS should understand what the Yang di Pertuan Agong and the Sultans of Perak and Selangor have been saying recently on the issues of national unity, fake news and hate speech.

The Sultan of Perak Sultan Nazrin Shah said that after 62 years of achieving independence, the act of instilling the feeling of hatred between the races and religions was being committed more often.

He said various provocations, which were extreme in nature, were being made, including disseminating slander through social media and insulting Islam and the various religions in the country, warning that such acts were like setting up time bombs which were waiting for the right time to explode.

The Selangor ruler Sultan Sharafuddin Idris Shah also reminded Malaysians not to easily believe fake and slanderous news on the social media that can jeopardise the country’s peace and security.

The Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah said Islam encourages and promotes peace and good relationships within society, which should be emphasised among the people to strengthen unity.

He hoped to see the country achieve a higher form of hijrah through the spirit of tolerance and cooperation among people from various races, which is the strength of the country’s unity.

Surely, the boycott of non-bumiputera products and the tons of fake news and hate speech pumped into the social media are totally contradictory to the higher form of hijrah to promote the spirit of tolerance, co-operation and national unity in Malaysia!

Is this former Mentri Besar listening to the Yang di Pertuan Agong and the Sultans of Perak and Selangor?

(Media Statement by DAP MP for Iskandar Puteri Lim Kit Siang in Gelang Patah on Tuesday, 3rd September 2019)

  1. No comments yet.

You must be logged in to post a comment.