What has Tengku Razaleigh done to stop the 1MDB scandal during the Najib premiership and what has he done in the past 14 months to cleanse UMNO of global kleptocracy?


Apakah tindakan Tengku Razaleigh untuk menghentikan skandal 1MDB pada waktu pemerintahan Najib dan apakah yang sudah beliau lakukan dalam 14 bulan yang lepas untuk membersihkan UMNO daripada unsur kleptokrasi

Di Rumah Terbuka Aidilfitri Meraikan Penggiat Seni dan Sastera yang dianjurkan secara bersama oleh Pak Samad dan saya di Sentul malam tadi, saya telah diminta oleh pihak media untuk memberikan komen mengenai seruan Tengku Razaleigh untuk kerajaan melaksanakan cadangan-cadangan Suruhanjaya DiRaja mengenai Urusan Perdagangan Matawang Asing Bank Negara pada tahun 90an.

Saya telah menolak permintaan tersebut memandangkan majlis ini adalah satu majlis untuk meraikan seni dan sastera dan adalah tidak bersesuaian untuk bercakap mengenai perkara lain dalam majlis ini.

Majlis ini telah dihadiri oleh empat sasterawan negara — selain daripada Pak Samad (Datuk Seri Abdul Samad bin Mohamad Said), turut dihadiri oleh Dato Dr Ahmad Khamal Abdullah, Dato Dr Zurinah Hasan, dan Professor Emeritus Dr Mohd Haji Salleh.

Majlis seni dan sastera yang pertama kali dianjurkan oleh DAP ini turut dihadiri oleh Ketua Pengarah DBP, Datuk Ahmad Sallehudin, Pengerusi Lembaga Pengarah dan Pengurus Besar ITBM, Encik Mazmi Bin Kamal dan Encik Sakri Abdullah, Presiden dan Setiausaha Agung PENA, Dr Mohamad Saleeh Rahamad dan Saifulizan Yahaya, dan Ahli Panel Penasihat FINAS, Bront Palarae.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim telah memulakan acara dengan membacakan dua puisi. Wakil-wakil rakyat DAP lain yang turut hadir memeriahkan majlis ini adalah Exco Negeri Johor, Sheikh Omar Ali, Ahli Parlimen Kluang, Wong Shu Qi, Ahli Parlimen Sandakan, Vivien Wong, Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor, Edry Faizal (Dusun Tua) dan Lim Yi Wei (Kampung Tunku, Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, Syerleena Binti Abdul Rashid (Seri Delima), dan Ahli Dewan Undangan Negeri Pahang, Young Shefura Binti Othman (Ketari).

Setiausaha politik saya, Syahredzan Johan juga telah membacakan sepatah puisi yang ditulisnya sendiri.

Seperti yang saya katakan semalam:

“Mana-mana bahasa, tanpa sastera dan seni, akan menjadi bahasa yang layu dan lama-lama mati. Sastera dan seni menjadikan sesuatu bahasa itu indah dan kaya.

“Keindahan dan kekayaan bahasa Melayu, sama seperti semua jenis bahasa lain yang wujud di dunia ini, terbit daripada karya-karya yang dihasilkan sejak zaman-berzaman.

“Kita rakyat Malaysia perlu memberi sokongan kepada sastera dan seni untuk memastikan ia terus mekar.

“Kerajaan dan parti politik juga tidak terlepas daripada tanggungjawab ini.

“Dengan kesedaran ini, saya dan parti menyokong penuh keputusan Kerajaan untuk memberi pengiktirafan sewajarnya kepada para Sasterawan Negara baru baru baru ini.

“Kami juga berharap Kerajaan akan terus memberi sokongan dan dorongan kepada penggiat seni dan sastera dalam pelbagai bentuk selepas ini. Usaha memartabatkan seni dan sastera Melayu tidak wajar terhenti di sini.

“Ini tanggungjawab kita bersama dalam membina sebuah Negara bangsa Malaysia.”

Mengenai komen Tengku Razaleigh tentang cadangan Suruhanjaya DiRaja Siasatan Urusan Perdagangan Matawang Asing Bank Negara, saya berpegang dengan apa yang katakan pada 2 Disember 2017, yang laporan ini bermotivasi dendam dan bertujuan untuk merosakkan nama Tun Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum datangnya Pilihanraya Umum ke-14.

Saya telah berkata sewaktu itu:

“Satu hasil yang menyedihkan daripada penyiasatan ini adalah penghinaan dan pencemaran institusi Suruhanjaya Siasatan DiRaja — seperti yang ditunjukkan melalui pembentangan laporan siasatan ini pada hari terakhir sidang parlimen, tanpa sebarang notis ataupun peluang untuk ahli parlimen mendebatkan kandungannya.”

Saya telah bertanya ketika itu, mengapa dua laporan dalaman Bank Negara yang bertajuk “Laporan Audit Bahagian Operasi Tukaran Matawang Asing Jabatan Perbankan dan Bahagian Pemprosesan Jabatan Akaun seperti pada 31 Disember 1992” — bertarikh 21 Januari 1994 yang disediakan Jabatan Audit Dalaman Bank Negara untuk pengurusan tertinggi Bank Negara dan Jawatakankuasa Audit — dan “Rawatan Perakaunan Kerugian daripada Pengurusan Aktif Rezab 1988 – 1994” — yang bertarikh 18 April 2007 yang disediakan oleh Bank Negara atas arahan Gabenor BNM pada waktu itu, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz — tidak dijadikan dokumen awam oleh RCI tersebut.

Saya juga telah menekankan yang kabinet Najib — yang berpura-pura seakan-akan skandal 1MDB yang menjerumuskan Malaysia ke dalam kleptokrasi global itu tidak wujud — bertindak sepantas kilat ke atas aduan bekas Penolong Gabenor dengan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja ini — yang mana saya sendiri telah terlibat dengan memberikan pengakuan saya.

Saya bertanya, dalam cubaan menyalahkan pemimpin politik dan penjawat awam tahun 90an ke atas kerugian Perdangangan Matawang Asing Bank Negara, kenapa peranan Najib Razak sebagai seorang menteri kabinet ketika itu tidak disebut dan sama ada pimpinan politik dan penjawat awam masa sekarang bersedia untuk menjelaskan tindakan mereka yang berpura-pura seperti skandal 1MDB yang merosakkan ini tidak pernah berlaku walaupun seluruh dunia menganggap Malaysia sebagai sebuah kleptokrasi global.

Mungkin Tengku Razaleigh patut menjelaskan, apa yang beliau telah lakukan untuk menghentikan kerosakan skandal 1MDB ketika pemerintahan Najib dan apa yang beliau telah lakukan dalam 14 bulan yang lepas untuk membersihkan UMNO daripada anasir kleptokrasi.

(Kenyataan Media Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Kuala Lumpur pada hari Rabu 3 Julai 2019)

====================================

At the Rumah Terbuka Aidilfitri “Meraikan Penggiat Seni dan Sastera” in Sentul last night hosted by Pak Samad and myself, I was asked by media to comment on Tengku Razaleigh’s call on the government to implement the recommendations of the Royal Commission of Inquiry (RCI) into Bank Negara’s foreign currency dealings in the 1990s.

I declined as I told the media that the event was a night of “seni dan sastera” and not a suitable place to comment on other matters.

The event saw the presence of four Sasterawan Negara – as apart from Pak Samad (Datuk Seri Abdul Samad bin Mohamad Said), three other Sasterawan Negara also graced the occasion, namely Dato Dr. Ahmad Khamal Abdullah, Dato Dr. Zurinah Hasan and Professor Emeritus Dr. Mohd Haji Salleh.

It was DAP’s first “Seni dan Sastera” event, for among the guests were the Director General of Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Datuk Abang Salehuddin Abang Shokeran, ITBM Board of Director Chairman Mazmi bin Kamal, ITBM General Manager Sakri Abdullah, PENA President Dr. Mohamad Saleeh Rahamad, PENA Secretary-General Saifulizan Yahaya, and FINAS Advisory Board member cum renowned artist Bront Palarae.

Deputy Minister for Youth and Sports, Steven Sim, recited two poems he composed to start off the night, and other DAP elected representatives who attended were Johore State Exco, Sheikh Omar Ali, Kluang MP Wong Shu Qui, Sandakan MP Vivien Wong, Selangor Assembly members Edry Faizal (Dusun Tua) and Lim Yi Wei (Kampung Tunku), Penang State Assembly woman Syerleena Binti Abdul Rashid (Seri Delima) and Pahang State Assemblywoman Young Syefura binti Othman (Ketari).

My political secretary, Syahredzan Johan also recited a poem of his own composition for the evening.

As I said last night:

“Mana-mana bahasa, tanpa sastera dan seni, akan menjadi bahasa yang layu dan lama-lama mati. Sastera dan seni menjadikan sesuatu bahasa itu indah dan kaya.

“Keindahan dan kekayaan bahasa Melayu, sama seperti semua jenis bahasa lain yang wujud di dunia ini, terbit daripada karya-karya yang dihasilkan sejak zaman-berzaman.

“Kita rakyat Malaysia perlu memberi sokongan kepada sastera dan seni untuk memastikan ia terus mekar.
“Kerajaan dan parti politik juga tidak terlepas daripada tanggungjawab ini.

“Dengan kesedaran ini, saya dan parti menyokong penuh keputusan Kerajaan untuk memberi pengiktirafan sewajarnya kepada para Sasterawan Negara baru baru baru ini.

“Kami juga berharap Kerajaan akan terus memberi sokongan dan dorongan kepada penggiat seni dan sastera dalam pelbagai bentuk selepas ini. Usaha memartabatkan seni dan sastera Melayu tidak wajar terhenti di sini.

“Ini tanggungjawab kita bersama dalam membina sebuah Negara bangsa Malaysia.”

As for Tengku Razaleigh’s comments on the recommendations of the Royal Commission of Inquiry (RCI) into Bank Negara’s foreign currency dealings in the 1990s, I stand by what I said on December 2, 2017 on the RCI Report, that it was clearly motivated by the impulse “not to seek justice but the 3Vs of vengeance, vindictiveness and vendetta to target Tun Dr. Mahathir Mohamad and Datuk Seri Anwar Ibrahim with the impending 14th General Election”.

I had said then:

“One sad outcome is the besmirching and devaluation of the institution of Royal Commission of Inquiries – as evident by the dishonourable manner in which the RCI Report on Bank Negara Forex Losses in the 1990s was surreptitiously circulated to Members of Parliament on the last day of Parliament, without any notice whatsoever and without any opportunity for MPs to debate it!”

I had asked why two internal reports of Bank Negara at the time, the “Audit Report on Foreign Exchange Operations Division of Banking Department and Processing Section of Accounts Department As At December 31, 1992” dated 21st January 1994, which was prepared by Bank Negara’s Internal Audit Department (IAD) for Bank Negara’s top management and Audit Committee and the “Accounting Treatment of Losses Arising from Active Reserve Management 1988 – 1994” dated 18th April 2007, prepared by Bank Negara in 2007 upon instructions of the then Bank Negara Governor, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, had not been made public by the RCI.

I pointed out that In contrast, the Najib Cabinet – which carried out a continuing charade pretending that the 1MDB scandal which catapulted Malaysia into a “global kleptocracy” did not exist – acted with unusual speed on the former Bank Negara assistant governor’s complaint in January 2017 resulting in a RCI on Bank Negara’s forex trading losses in the 1990s – for which I mysedlf had appeared to testify.

I had asked why in presenting the top political leaders and public servants in the 1990s as a cast of villains because of Bank Negara’s forex losses, the role of Najib Razak who was then a Cabinet Minister was omitted and whether the top political leaders and public servants for the day were prepared to answer why they aided and abetted the public charade that the greatest corruption scandal in the nation’s history, the international multi-billion dollar 1MDB money-laundering scandal, did not exist although Malaysia was regarded worldwide as a global kleptocracy.

May be, Tengku Razaleigh should explain what he had done to stop the 1MDB scandal during the Najib premiership and what he had done in the past 14 months to cleanse UMNO of global kleptocracy?

(Media Statement by DAP MP for Iskandar Puteri Lim Kit Siang in Kuala Lumpur on Wednesday, July 3, 2019)

  1. No comments yet.

You must be logged in to post a comment.