Umno sudah sampai ke tahap defensif dalam semua hal


— Aspan Alias
The Malaysian Insider
Nov 29, 2011

29 NOV — Apabila negara sudah sampai ke tahap cerca marba seperti yang kita lihat dan alami sekarang ini, kita tahu pihak yang memimpin mempunyai masalah. Setakat kesalahan kecil-kecil orang Melayu dan rakyat amnya sentiasa terbuka untuk memaafkan kesalahan yang boleh diperbaiki dan terus sahaja memberikan mandat kepada mereka (BN).

Rakyat Malaysia amnya dan lebih khusus lagi orang Melayu sentiasa bersifat pemaaf. Rakyat bukan tidak tahu apa yang dilakukan oleh pimpinan yang tidak jujur selama ini. BN tetap mendapat sokongan di setiap kali pilihanraya.

Tetapi keadaan itu semua sudah tiada lagi. Rakyat sedar yang BN khususnya Umno telah mengambil sikap pemaaf orang Melayu itu sebagai kelemahan Melayu. Mereka terus melakukan perkara keji seperti rasuah dan berbagai-bagai lagi kerana mempercayai yang orang Melayu khususnya dan rakyat amnya akan terus memberikan sokongan dan tidak akan lari dari memberikan mandat terus menerus.

Mereka (pemimpin) terus terusan melakukan perkara yang selama ini dibenci rakyat dan mereka (pemimpin) merasakan yang kalau mereka membuat salah pun rakyat akan tetap mengundi mereka lagi. Tetapi sekarang kesabaran itu sudah habis hadnya. Rakyat termasuk orang Melayu sudah tidak tahan lagi dengan sikap angkuh dan sikap bermaharajalela mereka lagi.

Dalam pada rakyat merasa gusar dengan sikap pemimpin, mereka yang menjadi pemimpin masih lagi merelakan diri mereka di tawan oleh nafsu nafsi mereka. Kalaulah mereka sedar dan tahu bagaimana rakyat marah isu NFC misalnya tidak akan timbul. Banyak lagi isu-isu besar yang sudah pun di tulis dalam blog ini. Dalam kabinet hari ini ahli-ahlinya (menteri-menteri) berniaga dari kapal selam kepada perniagaan kapal terbang dan seterusnya sampai terlibat dengan perniagaan lembu. Pendeknya apa yang ada di darat, di air dan di udara semuanya mereka sapu bersih.

Penggubal dasar tidak lagi bertanggungjawab untuk menjadi pemantau terhadap dasar yang di gubal oleh parti dan Parlimen yang berkuasa. Malahan penggubal dasar yang berada di dalam kementerian-kementerian sebagai menteri berebut-rebut dengan rakyat untuk mendapatkan peluang perniagaan.

Tugas mereka untuk melihat dan mempastikan dasar yang di gubal terlaksana dengan baik oleh pelaksana (penjawat awam) sudah di lupakan dan sebaliknya mereka bersama-sama berkonspirasi dengan pelaksana untuk menjadi peniaga yang besar dan menggunakan sumber di kementerian masing-masing.

Orang Melayu memang tidak begitu bernasib baik kerana keadaan bangsa kita yang serba kekurangan dalam semua bidang ini. Kalau dasar ekonomi baru dulu di wujudkan untuk memberikan peluang kepada orang Melayu dalam bidang ekonomi dan “equity participation” sekarang ini orang Melayu terhimpit dengan saingan dari kerajaan sendiri.

Orang Melayu bukan sahaja terpaksa bersaing dengan rakan-rakan dari berbilang kaum, orang Melayu juga terpaksa bersaing dengan GLCs dan badan-badan dan institusi kerajaan sendiri. Semua GLCs, badan-badan berkanun termasuk perbadanan kemajuan ekonomi negeri-negeri semuanya bersaing dengan orang Melayu. Sekarang ini wujud pula apa yang di kenali sebagai Menteri Besar Incorporated (MBI) yang digunakan sepenuhnya oleh Menteri-Menteri Besar untuk bersaing dengan kontraktor Bumiputera dan MBI mendapat keuntungan yang tidak di audit oleh mana-mana pihak. Semuanya ini adalah alat-alat untuk membunuh peniaga Bumiputera dan rakyat keseluruhannya.

Rakyat nampak semuanya ini tetapi mereka (MB-MB) tidak sensitif dengan perasaan rakyat khususnya orang Melayu. Sekarang sesiapa sahaja yang dilantik mengetuai MBI ini boleh menentukan berapa banyak pendapatan yang mereka mahu dalam setahun dan mereka bukannya bekerja untuk mempastikan keuntungan itu untuk di rasai oleh rakyat selain dari hanya memberi bantuan ad hoc kepada sesiapa yang dirasakan perlu mengikut cita dan rasa Menteri Besar terlibat.

Kalau Umno benar-benar mahu melihat keadaan ini diperbetulkan dalam perhimpunan Umno tidak beberapa hari lagi ini boleh di keluarkan isu ini secara terbuka. Tetapi saya tidak yakin perkara ini akan dilakukan kerana hampir kesemuanya dalam Umno itu mempunyai kepentingan peribadi dan tidak akan berani berkata benar.

Perhimpunan itu hanya sekadar tempat pemimpin Umno bercakap dan bertempik dengan diikuti dengan tepuk gemuruh dari perwakilan yang syok sendiri semata-mata. Akan ada pelawak-pelawak di kalangan perwakilan yang hampir keseluruhan ucapan mereka di saluti dengan lawak jenaka untuk hiburan perwakilan yang datang dari jauh. Lawak jenaka mereka akan di sambut oleh pemimpin di atas stage dan apabila Presiden sendiri ketawa seluruh perwakilan akan ketawa.

Dalam perhimpunan agong itu nanti akan kita lihat dan dengar Presiden Umno bercakap dengan nada yang tinggi dan bersemangat seperti ucapan Presiden Sukarno, Indonesia pada tahun enam puluhan dahulu bagi menaikan semangat para perwakilan. Tetapi selepas perhimpunan itu ramai perwakilan akan melupakan hal perhimpunan kerana kebanyakan mereka akan berada outlet-outlet karaoke di sekitar Kuala Lumpur. Hasil dari perhimpunan itu adalah seperti kata-kata yang biasa kita dengar, “walhasil balik asal”.

Seperkara lagi yang saya hendak sebutkan di sini ialah khabarnya perhimpunan agong kali ini ialah perhimpunan kali yang ke 60. Saya hendak bertanya juga kenapa perhimpunan kali yang ke-60 sedangkan Umno ini baru berusia 23 tahun. Bagaimana pula Umno boleh menganjurkan perhimpunan yang ke 60?

Ini juga elok kita tanya Presiden Umno dan tuntut jawapan dari beliau. Mungkin pemimpin Umno pada hari ini terlupa sejarah partinya sendiri. Untuk peringatan pucuk pimpinan parti Umno, usia Umno yang ada pada hari hanyalah 23 tahun bukannya 60 tahun.Oleh kerana terlalu sangat tidak berkata benar, Umno kini menjadi sebuah parti yang defensif dalam semua isu.

Mengikut perkiraan saya kali ini adalah kali yang ke 22 tahun sahaja. Kita mesti ingat semasa negara kita mencapai kemerdekaan Umno sekarang tidak wujud lagi. Umno sekarang lebih muda dari umur anak bongsu saya.

PAS lebih lama usianya dari Umno. Begitu juga DAP. Umno sekarang hanya tua sedikit dari parti Keadilan Rakyat yang di tubuhkan pada tahun 1998 dahulu, sepuluh tahun selepas penubuhan Umno itu.

Saya sekadar ingin mengingatkan pucuk pimpinan Umno sahaja, tetapi kalau mereka masih mengatakan Umno itu sudah berusia 6 dekad… itu lantak dialah. Bagi mereka yang tidak mahu di bohongi mereka tetap cekal dengan pendirian yang Umno itu baru berusia 23 tahun. — aspanaliasnet.blogspot.com

 1. #1 by cintanegara on Wednesday, 30 November 2011 - 6:24 pm

  Setelah menyedari kesilapan besar yg telah mereka lakukan pada tahun 2008…majoriti orang Melayu akan memberikan semula mandat besar kepada UMNO dan BN dlm PRU yg ke 13….banyak kerusi akan dirampas semula oleh UMNO sebagai tanda sokongan kpd Perdama Menteri tersayang, Dato Seri Najib Tun Razak dan juda Negarawan Ulung Tun Dr Mahathir Mohammad….

 2. #2 by monsterball on Wednesday, 30 November 2011 - 8:27 pm

  UMNO b is in defensive mood.
  Cintanegara….must be floating at cloud nine with his ganja smoking.
  Pay day…he speaks alot nonsense.

 3. #3 by monsterball on Thursday, 1 December 2011 - 9:33 am

  cintanegrara….apa hal…lo hari hari ambil itu dua botek-botek.
  Habis hisub ganja…botek banyat wangis ke?

You must be logged in to post a comment.