Gelang perkauman patah di Gelang Patah


Oleh Rahmat Haron | 12:56PM Apr 18 2013
Malaysiakini

Laporan maharaja lawak ‘April Fool’ yang lalu memberitakan khabar mantan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad menyeru rakyat Johor menjadikan pertandingan PRU13 kerusi Parlimen Gelang Patah sebagai kubur kerjaya politik tokoh veteran DAP Lim Kit Siang.

Malah ke tahap melampau, Dr Mahathir membakar api perkauman dengan menyatakan kemenangan Lim Kit Siang akan mengakibatkan perseteruan antara kaum.

Menteri besar kerajaan sementara Johor Abdul Ghani Othman pula menambah rencah menjadi wira Melayu kununnya dengan berkata kemenangan Lim Kit Siang bakal menggugah keharmonian kaum di Johor.

Gelang Patah menjadi ‘kubur’ Lim Kit Siang merupakan suatu saranan yang teramat munasabah untuk politik tahun 1983. Di zaman kebenaran paling muktamad hanya didapatkan daripada tiga saluran tivi warna, dengan imej wajah ‘dewanya’ tidak lain dan tidak bukan ialah Dr Mahathir Mohamad.

Tetapi pada tahun 2013 ini, di zaman pencerahan Internet, ia menampakkan sikap yang menggelabah. Kerana maklumat dan pengetahuan telah pun mematahkan gari ideologi, gelang perkauman yang merantai kita selama ini. Orang sudah tahu.

Cukup bedebah sekalian kita, manusia Melayu terutamanya, kerana puncanya telah pun tertulis pada tembok grafiti dalam babak filem Kembara Seniman Jalanan arahan Nasir Jani, terbit tahun 1986. Contengan di dinding kota bertulis, “Ke mana lesapnya RM 2.5 bilion duit Bank Bumiputera?”

Kita juga telah mendengar lagu dendangan penyanyi Ito, di tahun 1998 dengan judul Raggae Jalil Ibrahim, tentang “kezaliman di bumi tersayang, haruskah berdiam, kita biarkan.”

Kita perlu memahami bagaimana politik-ekonomi Mahathirisme bekerja. Di sini, Mahathirisme bukanlah semata-mata seorang manusia tetapi idea dan fahaman seorang manusia yang telah menjadi sistem dalam jaringan kerja dan struktur organisasi kuasa serta budaya yang rumit.
Malah kini, struktur dan sistem organisasi kuasa itu sedang menemui jalan buntu dengan perebutan yang bertambah sengit, malah di kalangan sesama mereka sendiri.

Politik-ekonomi Mahathirisme bekerja dengan perkakas-perkakas institusi awam yang tidak demokratik, mengamalkan ekonomi kapitalisme semu – kroni monopoli, penuh rasuah dan pecah amanah, menipu pilihan raya, dengan rekod demokrasi dan pelanggaran hak asasi manusia yang buruk.

‘The Banker Who Knew Too Much’

Kerana jika kita memahami Mahathirisme kita akan faham bahawa segala cakap-cakap tentang semangat Melayu/ Islam, hak istimewa orang Melayu/ Islam, kepentingan Melayu/ Islam, bumiputera, dasar ekonomi baru dan sebagainya itu hanyalah belit, ‘gormal’, penipuan, gebang kosong yang hanya berjaya dilakukan pada era penguasaan media tivi.

April tahun lalu, saluran tivi AETN – Crime & Investigation, Asia menayangkan sebuah dokumentari berjudul “The Banker Who Knew Too Much.”

Penerbitan dokumentari ini akan membawa kita memahami kepura-puraan Dr Mahathir dan mereka yang berpegang pada ideologi perkauman sempit yang kununnya berteraskan kebudayaan dan tata negara Melayu itu. Kununnya, didongengkan kekayaan negara perlu dimiliki hanya oleh orang-orang Melayu.

Filem dokumentari itu merungkai kes pembunuhan misteri akauntan muda, juruaudit Bank Bumiputera pada tahun 1983.

Jalil sebenarnya ditugaskan untuk mengaudit akaun anak syarikat Bank Bumiputera di Hong Kong, iaitu Bank Bumiputera Finance (BMF). Sewaktu di Hong Kong, Almarhum Jalil mendapati banyak keraguan terhadap cara BMF memberi pinjaman.

Beliau mendapati hampir kesemua pinjaman BMF disalurkan kepada syarikat-syarikat milik Carrian Group. Carrian Group pula dimiliki oleh George Tan, ahli perniagaan Hong Kong, etnik Cina, warga negara Singapura, kelahiran Malaysia.

Dalam dokumentari The Banker Who Knew Too Much itu kita didedahkan bahawa Carrian Group sebenarnya hanyalah rumah untuk merompak duit Bank Bumiputera. Kerana tanpa pinjaman Bank Bumiputera tidak mungkin ada Carrian Group dan George Tan.

(Untuk butiran lanjut kejadian kes pembunuhan itu, silakan menonton sendiri di YouTube)

Bank Bumiputera ditubuhkan pada tahun 1966 bermatlamatkan kununnya membantu orang-orang Melayu dan Bumiputera Malaysia.

Tetapi akhirnya Bank Bumiputera dibankrapkan kerana memberi pinjaman terhadap George Tan, dan nyawa seorang tokoh Melayu muda, Almarhum Jalil Ibrahim telah pun diragut oleh seorang ahli perniagaan Klang – yang tiada kaitan dengan Bank Bumiputera dan BMF – bernama Mark Foon Tan.

Bukan gila, tapi terkutuk

Malah seperti kes pembunuhan mendiang Altantuya, pembunuh yang disabitkan kesalahan juga tiada motif.

Lihatlah asas perkauman Mahathirisme. Ia hanya pada lidah menghasut dan lidah itu semakin kelu kerana perbuatan, perlakuan dan rekod sejarah menunjukkan sebaliknya.

Kerana hari ini, orang akan bertanya, jika benar Melayunya kenapa Almarhum Jalil, seorang Melayu dibunuh, kenapa diberi pinjaman yang banyak kepada syarikat Carrian Group, milik George Tan, seorang etnik Cina sehingga membankrapkan Bank Bumiputera, kunun milik Melayu itu?

Kebankrapan syarikat Carrian Group merupakan rekod bankrap paling besar, di Hong Kong sehingga ke hari ini, di Timur dan di Dunia pada waktu itu. Ia melibatkan kerugian bernilai lebih AS$1 bilion pada 1983.
Ya, pada waktu itu tahun 1983, tahun sebahagian besar umat Melayu masih percaya pada penipuan propaganda tivi dan menerimanya sebagai kebenaran. Sehinggakan imej propaganda terhadap Lim Kit Siang pada waktu itu jatuh ke tahap sentimen kebencian kaum.

Dimainkan momokan Cina kafir, pengikut komunis Chin Peng, si pemakan babi bermata sepet yang niatnya mahu merampas hak-hak orang Melayu dan akhirnya memerintah Malaysia menjadi negara komunis sama seperti di China.

Kini, di tahun 2013, apakah kita masih lagi percaya, bahawa golongan perompak Bank Bumiputera itulah yang akan menyelamatkan umat Melayu Malaysia, setelah terang jelas juga rekod-rekod pengkhianatan dan kemusnahan yang disebabkan golongan ini?

Sehingga saat ini, kerajaan Malaysia masih belum memulakan apa-apa siasatan dan pendakwaan terhadap pembunuhan Almarhum Jalil dan skandal BMF ini, setelah 30 tahun kes berlalu.

Umat Melayu, bertanyalah diri dengan jujur, adakah kita tetap akan berkata, Lim Kit Siang itu rasis perkauman walau beliau pernah memperjuangkan isu skandal kebangkrapan BMFdan pembunuhan Almarhum Jalil Ibrahim di Parlimen Malaysia?

Jika jawapannya masih lagi ya, makna kata kita bukan sahaja gila, malah terkutuk!

RAHMAT HARON seorang seniman ‘outsider’. Artikel ini pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya melambangkan pendirian rasmi rasmi Malaysiakini.

 1. #1 by Bigjoe on Friday, 3 May 2013 - 7:34 am

  Isu perkauman dan agama, UMNO/BN pun sudah kalah. ISU TERPENTING ISU PENGKHIANATAN NEGARA.. UMNO/BN sekarang main pengkhianatan negara untuk kekal kuasa. Sekurang-kurangnya berpuluh-puluh ribu warga asing, mungkin BERATUS RIBU, diterbang masuk Semenanjung..

  Dari Pengkhianat Bangsa, UMNO/BN jadi Pengkhianat Negara…

 2. #2 by lee tai king (previously dagen) on Friday, 3 May 2013 - 8:53 am

  Penghianat utama negara: monsterO’mamak!

 3. #3 by lee tai king (previously dagen) on Friday, 3 May 2013 - 9:37 am

  Even DJs of 988 chinese radio station (which is MCA controlled through Star ownership of the station) are protesting the toxic ads streamed though the air by BN.

  Check it out: https://www.facebook.com/photo.php?v=10200145730260287&set=vb.252280771455182&type=2&theater

 4. #4 by sheriff singh on Friday, 3 May 2013 - 10:02 am

  Has this barrier been really broken ? Is Mr Lim still behind 45:55 or is it 55:45 now? Has he managed to win the hearts of those who were previously staunchly opposed to him and his ‘racist’ party? Two days more and we will find out.

  Back home to vote. I was at the market this morning and a Malay fruit seller called out to me. Out of curiosity I went to greet him and to examine his fruits. ‘Ini kalilah’, he said. ‘Undilah DAP Pakatan’. Hmmmm. He got a sale.

 5. #5 by undertaker888 on Friday, 3 May 2013 - 10:33 am

  Patahkan gelang perkauman di Gelang Patah. Patahkan UMNO-BN.

 6. #6 by cseng on Friday, 3 May 2013 - 10:51 am

  Break that shackle, shackle of racism, religious extremism…. ini kalilah, ubah!

 7. #7 by bruno on Friday, 3 May 2013 - 11:15 am

  Even Kit Siang’s gentleman politician Ghani has decided to shed his gentlemanly behaviour and getting ready for that below the belt blow.

  Ghani is feeling the heat as his feedback from his handlers are not that sweet music to the ears.He is falling behind and getting desperate.The sheer signs of his desperation puts him at 40-60 Kit Siang.One more in the bag for DAP/PR.

  History is in the making.This will be the first time the fat lady will be singing from morning May 5th 2013 till the last call for the farewell party of Umno/BN.

 8. #8 by SENGLANG on Friday, 3 May 2013 - 1:52 pm

  The last resistant of change will be for those living in Kampong and many of them are Malays. These people are most easily subject to the Mahathirism propaganda.

  If the PR fail to march on to Putra Jaya by 505, the main losers are the Malays. We knew that the Malays should have improve many folds since Merdeka as much money have allocated for them but sadly all have been hijack half like the BMF scandal.

  With BN around the Malays will continue to suffer more than any other.

 9. #9 by Bigjoe on Friday, 3 May 2013 - 2:03 pm

  The MORE UMNO/BN and their lackey open their mouth on these flights, the MORE SCARY the issue is..First, they dismissed the allegation. Then when there is proof the flights, they IMPLAUSIBLE excuse they are supporters, THEN EC supports what is already FLIMSY EXCUSE WHEN THEY HAVE YET TO CHECK ALL THE DETAILS including where the funds come from, who the passengers were..

  TREASON. NATIONAL TRAITORS.. AN ATTACK ON THE NATION… UMNO/BN IS CONDUCTING NO LESS THAN A WAR ON THIS NATION. WHAT WE HAVE IS CIVIL WAR.. No violence but its the first infiltration of nothing less than CIVIL WAR..

 10. #10 by ENDANGERED HORNBILL on Friday, 3 May 2013 - 2:36 pm

  5 may 2013:

  Happy 35th Birthday Altantuya.

  May your spirit descend early on Pekan and the rest of BN throughout east and West Malaysia and scatter the evil forces that caused your untimely death.

  Blow the cold winds that they may shake and tremble and cringe in fear. Send your guardian angels to help PR voters.

 11. #11 by boh-liao on Friday, 3 May 2013 - 2:52 pm

  Rakyat n voters, DON’T b fooled/blinded by d free goodies offered by UmnoB/BN n 1 Malaysia Welfare Club (一马组织银弹攻势) during pre-GE13

  Take d $$$$ n DONATE it to PR; enjoy d goodies BUT VOTE 4 PR

  HABU UBAH (Hey, Anything But UmnoB/BN, UBAH), nice palindrome, n also ABCD (Anything But Chap Dacing)

  Remember, 505 CHANGE gomen; 506, NEW PR gomen!
  Kali ini lah, UBAH! Listen, listen, listen: It’s NOW or Never, YES NOW!

 12. #12 by sotong on Friday, 3 May 2013 - 4:07 pm

  The ordianry people had been deceived for far too long and there is no quick fix…….no reasonable and well-informed person would accept decades of rampant corruption, bad leadership, gross mismanagement and abuse of power and etc..

 13. #13 by Taxidriver on Friday, 3 May 2013 - 5:19 pm

  Pemimpin UNMO Baru sanggup membunuh rakyat, malah

 14. #14 by boh-liao on Friday, 3 May 2013 - 5:23 pm

  HABU UBAH
  Hey, Anything But UmnoB/BN, UBAH
  Honey, Anything But UmnoB/BN, UBAH
  Hi, Anything But UmnoB/BN, UBAH
  Hai-yah, Anything But UmnoB/BN, UBAH
  Hello, Anything But UmnoB/BN, UBAH

 15. #15 by Taxidriver on Friday, 3 May 2013 - 5:35 pm

  Pemimpin UNMO Baru sanggup membunuh rakyat, malahan orang kaum serta umat Islam sendiri bagi menutup kes rasuah melibatkan mereka. Persoalannya, adakah pemimpin-pemimpin UNMO Baru betul-betul pejuang bangsa Melayu dan Agama Islam? Rakyat, khususnya orang Melayu harus fikir masak-masak sebelum membuang undi pada hari pengundian kali ini.

  Bangkitlah! Rakyat Jelata. Tolak Pemimpin Yang Kejam Dan Tamak Haloba. Kali Ini Lah, Ubah Untuk Masa Depan Lebih Cerah.

You must be logged in to post a comment.