Mentalqinkan Umno


— Sakmongkol AK47
The Malaysian Insider
Mar 27, 2012

Mari talqinkan Umno.

Ianya bukan apa apa. Umno sudah sampai masa tamatnya. Bila dah tiba maut, kita tak boleh melambat atau menyegerakan walaupun sesaat. Rakyat sudah lemas dan meluat dengan Umno. Untungnya, Umno tidak boleh melakukan apa apa untuk menyelamatkan dirinya. Setiap hari Umno menunjukkan lemasnya.

Najib berkata kepada rakyat jangan melakukan kesilapan sekali lagi. Amat benar — jangan melakukan kesilapan dengan memberi lesen kepada pimpinan Umno untuk merompak dan melanun negara ini. Pada kadar kerajaan Umno memberi kontrak dan pinjaman dengan kadar rendah, seolah-olahnya, kerajaan pimpinan Umno memerah rakyat. Negara akan bengkrap.

Lebih mendukacitakan — Najib menunjukkan sifat Umno yang bongkak. Umno merasakan dialah sahaja Melayunya. Dialah sahaja yang pandai mengurus negara. Dialah sahaja yang melindungi orang Melayu. Dialah sahaja yang boleh beri masa depan kepada orang Melayu dan Malaysia. Akan tetapi, fakta menunjukkan negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat di tadbir dengan lebih baik.

Bagaimana Umno boleh memberi kita suatu masa depan yang cerah, jika ia telah menyebabkan suatu sejarah yang muram dan masakini yang kacau? How can you offer a bright future when you have created only a dark past?

Ternyata Najib tidak menghormati pilihan rakyat. Ternyata Najib bukan seorang democrat tapi seorang closet feudalist yang despotik.

Kenapa?

Kerana yang Najib kata buat silap itu merupakan 51 peratus dari undi popular di Semenajung Malaysia. Siapa Najib untuk berkata 51 peratus dari pengundi popular telah silap kerana menyokong Pakatan Rakyat? Penyokong Umno dan BN hanya merupakan 49 peratus peratus dari pengundi popular. Yang menyelamatkan Umno dan yang membolehkan Najib jadi PM, ialah persempadanan kawasan mengundi. Kalau tidak ada pembohongan dan “arrangement” macam ini, Umno yang melakukan kesilapan demi kesilapan keatas rakyat Malaysia sudah lama bungkem!.

Apa punca kesombongan Umno yang paling besar? Ada punca-puncanya.

Pertama, Umno menyifatkan dirinya penaung dan orang Melayu mereka yang Umno naungi. Umno patron dan Melayu budak budak. Ini bertentangan dengan piagam manusia yang merdeka — bahawa penentu nasib dan masa depan individu ialah diri mereka sendiri. Dengan sikap sombong Umno menerapkan jiwa hamba keatas orang Melayu.

Keduanya, Umno menganggap dirinya sesuatu yang mesti di sembah dan rakyat ialah budak-budak hamba sahaja mereka. Sekali lagi ini bersalahan dengan piagam manusia yang merdeka — yang menyifatkan kerajaan hanya suatu wadah yang melaluinya, rakyat mencapai pelbagai matlamat kepentingan masyarakat. Kerajaan bukan sesuatu yang menekan dan menindas rakyat.

Jadi apa yang rakyat dan bangsa Melayu hilang dengan menolak Umno? Mereka hanya akan menghilangkan rantai dan pasung yang selama ini memenjarai jiwa mereka. Umno membodohkan orang Melayu dan suka selagi orang Melayu bergantung kepada Umno dan tertunduk tunduk meminta sedekah seperti segala tambi dan peon. Ini bukan cara untuk memertabatkan maruah bangsa.

Nasib baik yang menyebelahi kita ialah kerana Umno bodoh. Kalau Umno cerdik, Pakatan Rakyat yang jadi jurubicara rakyat akan susah. Jadi kita tepuk bila Najib kata pembangkang auta. Kita tepuk bila Najib tidak hormat 51 peratus pengundi popular. Kita tepuk bila Najib cakap merapu dan kata Anwar tidak layak jadi PM. Tapi kita jangan lupa, kedua-dua PM dan TPM sekarang adalah pengikut orang yang hari ini di katakan tidak layak jadi PM. Kedua mereka adalah pengikut setia team wawasan yang ketika itu di pimpin oleh orang yang di katakan tidak layak jadi PM.

Realitynya jika Najib boleh jadi PM, maka sesiapa sahaja ada peluang jadi PM. If Najib can become PM, anyone can too.

Najib dan Umno tidak tahu lagi menangani keadaan. Mereka bercelaru. Umno dan BN ingat semua ini is about Anwar. Sebab itu mereka attack Anwar dengan cara lama — Ezam Mat Nor, Nallakaruppan, Ummi Hafilda, Hasan Ali, Zulkifli Nordin di perkudakan untuk menyerang Anwar.

Sebetulnya kita suka keadaan demikian berlaku kerana Umno bodoh. Akhirnya Umno akan sedar bahawa penolakan rakyat kepada Umno bukan disebabkan oleh Anwar Ibrahim.

Ianya adalah kerana Umno sudah sampai masa untuk kita takqinkan. Dari debu dia datang, kepada debu ia pulang. — sakmongkol.blogspot.com

* Sakmongkol AK47 is the nom de plume of Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz. He was Pulau Manis assemblyman (2004-2008).

  1. #1 by sotong on Tuesday, 27 March 2012 - 5:10 pm

    Ariff, you are encouraging the Malays to liberate themselves in their best interest.

  2. #2 by tak tahan on Tuesday, 27 March 2012 - 10:32 pm

    /Realitynya jika Najib boleh jadi PM, maka sesiapa sahaja ada peluang jadi PM. If Najib can become PM, anyone can too./

    Patutlah selain daripada Tunku Abdul Rahman,PeeM PeeM dari sejak dulu hingga masa sekarang tidak perlu jujur,cerdik,berinspirasi dan rajin bekerja untuk Negara.Sebaliknya sungguh kecewa dan sedih bila cuma ciri-ciri yang dapat dilihat pada setiap PeeM ini hanya tinggal dorongan nafsu syaitan untuk memeras rakyat dan negara daripada harta benda,jiwa dan dan hak keperluan asas masyarakat untuk kepentingan diri masing-masing sahaja.Lembu kat NFC pun tak dapat lari dari diperas-ugut habis-habisan untuk susu kerana tak cukup lembu di pasaraya untuk semua kita!Haiiiiiiiiiiiiz.Tapi tapi tak pa lah,sedangkan lembu tu sekarang dah senang dan boleh hidup mewah kat condo.From now onward untuk bangun awal pagi panggil lah lembu condo kasi morning call ya.Gua sudah tempah lembu punya morning call tommorow,so selamat malam ya.Tata,gua tunggu MooooooOOOOOO call tomorrow.

You must be logged in to post a comment.