Najib sedang menunaikan janjinya


— Aspan Alias
The Malaysian Insider
Mar 15, 2012

15 MAC — Semalam saya ke Pekan, Pahang, berceramah bersama Tuan Haji Mohamad Sabu dan Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz di sebuah rumah di Sungai Miang, kalau tak salah saya. Kehadiran yang menunggu kami sangat menggalakkan dan saya agak terkejut juga melihat kedatangan begitu ramaiyang kesemuanya terdiri dari orang tempatan. Saya bergembira kerana bersebab.

Pertamanya kami ditunggu oleh begitu ramai rakyat tempatan dan saya tidak menyangka sambutannya begitu baik dan menggalakkan, kerana kawasan itu adalah kawasan Parlimen Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Yang hadir itu adalah dari setiap lapisan penduduk di Pekan dan mereka semuanya fokus mendengar apa yang kita perkatakan.

Keduanya inilah pertama kali saya sampai berceramah di Pekan sejak hampir 30 tahun dan seperti di kawasan-kawasan lain, Pekan juga mempunyai rakyat yang prihatin terhadap apa yang berlaku dalam sekitar politik negara. “Response” yang menggalakkan itu menunjukkan yang perkembangan terkini politik negara juga dirasai oleh penduduk bandar diRaja ini.

Tetapi seperkara yang saya tidak enak yang kami alami semasa ceramah tersebut, pihak yang berwajib tidak mengambil tindakan yang seadilnya terhadap pihak yang diganggu oleh pihak pimpinan Umno bahagian Pekan.

Umno Pekan telah mengadakan pula satu ceramah yang dihadiri oleh 70 orang dikampung disempadan pagar bersebelahan tempat kami berceramah dengan menghadapkan corong pembesar suara mereka betul-betul terhadap kami.

Pembesar suara itu dipasang dengan sekuat-kuatnya untuk mengganggu ceramah kami tetapi mereka yang hadir itu tetap juga mendengar apa yang diperkatakan oleh pihak kami dengan tekun. Saya merasakan sangat budaya mengganggu kegiatan pihak Pakatan Rakyat itu sememangnya memberikan lebihan kepada kami dan sesiapa yang hadir semalam diceramah kami telah menzahirkan perasaan marah mereka kerana pihak Umno berusaha keras untuk memberi peluang orang ramai tempatan mendengar pandangan dari pihak kami.

Tindakan mereka itu pastinya telah memberikan simpati dan menambahkan sokongan dari orang ramai. Umno tidak mampu lagi berbahas dengan hujah yang meyakinkan, maka mereka sekarang mengganggu kerja pihak lain. Dalam kes semalam ini, pihak penganjur majlis telah menaikkan poster beberapa hari yang lalu tentang kedatangan kami.

Maka bergegaslah cawangan Umno di tempat kami bakal memberikan ceramah itu membuat program mereka di sebelah tempat majlis kami semata-mata untuk mengganggu perjalanan majlis kami yang telah di atur berbulan sebelum ini. Mereka tidak segan dan silu untuk mengganggu kami dan perangai serta sikap mereka itu amat tidak wajar dalam sistem demokrasi yang negara kononnya amalkan.

Tetapi saya yang hadir di dalam majlis itu amat merasakan bahawa Umno kini sudah hampir ke penghujung hayatnya. Kita bukannya pandai untuk menelaah apa yang akan berlaku kepada Umno tetapi tingkah dan lakunya sendiri yang menunjukkan mereka yang parti yang mereka pertahankan itu sudah tidak bermaya untuk menghujah sesuatu isu itu dan mereka mengambil langkah terakhir, iaitu dengan menggunakan cara samseng dan menggangu majlis orang lain.

Ini merupakan kali kedua dalam tempoh seminggu saya mengalami gangguan seperti ini. Pada 10 Mac yang baru lalu ini, kami telah diganggu oleh kumpulan 20 orang di Seri Menanti, Negri Sembilan dan semalam saya mengalaminya buat kali kedua di Pekan Pahang. Selepas ini tidak tahu apa cara dan bila pula akan mengalami gangguan seperti itu lagi.

Kalau kita uruti sejarah yang lampau jika sesuatu pihak yang berkuasa itu bersifat dan berkelakuan seperti ini, tindakan kumpulan seperti selalunya merupakan dalil jelas yang mereka akan kehilangan kuasa yang selama ini mereka perolehi sejak berdekad-dekad dahulu.

Sekuat mana pun kumpulan yang berkuasa, melakukan tindakan yang jenayah seperti ini merupakan dalil jelas yang mereka akan kehilangan kuasa dan akan dipandang sepi oleh rakyat. Bacalah sejarah mana sekali pun “consequence” yang terakhir yang akan dialami oleh kumpulan samseng seperti ini ialah kekalahan dan kerugian yang mereka akan alami.

Tindakan mereka ini hanya memberikan keyakinan rakyat yang Umno serta Barisan Nasional itu sudah tidak ada cara dan jalan lain untuk mempertahankan kedudukan mereka selain dari melakukan kerja-kerja hina seperti ini.

Saya teringat kepada kata-kata Ketua Bahagian Pekan ini suatu ketika dahulu, “Kita akan pertahankan Putrajaya dengan cara apa sekali pun”. Mungkin cara mereka lakukan terhadap kami semalam adalah salah satu dari cara yang dimaksudkan oleh Ketua Bahagian Pekan ini.

Janjinya yang ini nampaknya akan ditunaikannya. Janji ini nampaknya akan menjanji agenda utamanya.. Salah seorang yang hadir semalam berkata kepada saya, “biarkan bro. Janji lain sudah lah selalu ‘flip-flop’ biarlah janji yang ini yang ditunaikannya Nak tunaikan janji lain belum tahu lagi kemampuannya untuk menunaikannya” katanya sambil menyindir. — aspanaliasnet.blogspot.com

 1. #1 by k1980 on Friday, 16 March 2012 - 1:05 pm

  Najib sedang menunaikan janjinya.

  Yeah, he has seized the Perak state govt using money, and he is carrying out his promise to buy over PR assemblymen from the other states

 2. #2 by SENGLANG on Friday, 16 March 2012 - 1:48 pm

  Mereka akan menpertahankan bukan PutraJaya tetapi untuk kepentingan mereka. Jika kuasa diPutraJaya dilampas oleh PR tentu ramai kena disaman kerana macam macam kesalahan pemimpin pemimpin BN telah lakukan.

  Sebab itulah mereka akan melakukan apa pun caranya untuk membuat kekacauan.

  Mereka akan menpertahankan sehingga hapus hapusan kerana mereka tidak mampu kalah. Jika kalah habislah kepentigan mereka semua

 3. #3 by Bigjoe on Friday, 16 March 2012 - 2:08 pm

  Janji Najib yang mana? Janji tranformasi seperti gadai tanah Felda untuk merasuah peneroka dan menutup rugi FGV? Itu tranformasi lagi mati..

 4. #4 by dagen wanna "ABU" on Friday, 16 March 2012 - 2:24 pm

  Kegiatan buat kacau oleh umno ini merupakan satu satu sebab mengapa rakyat sekalian patut menolak umno.

You must be logged in to post a comment.