Shahrizat seorang sahajakah yang berhenti? Seorang lagi tu macam mana?


Oleh Aspan Alias | March 13, 2012
The Malaysian Insider

13 MAC — Shahrizat Jalil mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan hanya pada 8hb April nanti apabila penggal keahliannya di Dewan Senat tamat tempohnya. Perletakkan jawatan ini sepatutnya sudah diambilnya sebaik sahaja terbongkar salahlaku keluarganya menyalahgunakan wang pinjaman dari kerajaan untuk mengendalikan perniagaan NFC itu. Tetapi setidak-tidaknya beliau mengambil juga tindakan untuk melepaskan jawatan kabinet yang dipegangnya melalui pintu belakang itu.

Walaupun beliau pada mulanya berusaha untuk mengekalkan jawatan itu, tetapi etika politiknya yang nyata sangat menjengkelkan itu tidak berdaya beliau untuk mempertahankan jawatan yang amat beliau sayangi itu. Sesungguhnya itu sahaja jalan yang tinggal untuknya lakukan kerana kesalahan etikanya sangat menjelikkan kerana suaminya itu mendapat pinjaman semudah itu kerana kedudukan Shahrizat didalam kabinet negara.

Seperti yang saya nyatakan dahulu, jika Shahrizat itu hanya seorang bidan kampung, Salleh tidak mungkin mendapat pinjaman dengan menggunakan wang rakyat dengan semudah itu. Semua keistimewaan-keistimewaan yang didapati oleh ahli keluarga pemimpin ini telah banyak memerah wang dan harta rakyat. Tetapi Shahrizat ini malang sedikit kerana beliau tidak mempunyai kuasa dan pengaruh sepenuhnya.

Seandainya beliau seorang Perdana Menteri beliau tidak akan terpaksa meletakkan jawatan kerana ada kes-kes yang lebih besar dilakukan oleh pemimpin yang lebih besar dari Sharizat itu tidak diambil tindakan sehingga hari ini. Perbezaan diantara Shahrizat dan yang lain ialah Shahrizat tidak pandai menyorokkan perlakuan beliau dan keluarga beliau.

Jumlah yang melibatkan RM250 juta itu amat besar tetapi jumlah RM1.8 billion yang dipergunakan secara ‘direct’ dari wang rakyat untuk menyelamatkan perniagaan anak seorang pemimpin besar pada tahun 1998 dahulu tidak diambil tindakan sampai kehari ini. Sebab apa? Sebabnya ia dilakukan oleh seorang Perdana Menteri semasa itu. Banyak lagi perkara-perkara seperti ini dilakukan oleh pemimpin-pemimpin dalam BN selama ini dan ianya masih dilakukan mereka.

Masing-masing saling membantu diantara satu dengan lain untuk menutup ‘barang curi’ masing-masing kerana semuanya melakukan perkara-perkara yang sama. “Lu jaga gua, gua jaga lu’; itulah kaedahnya. Hanya kes Shahrizat ini diketahui oleh Ketua Audit Negara dan pihak pembangkang secara terperinci. Untuk memecahkan kegiatan ala ‘cartel’ dikalangan pimpinan BN inilah merupakan satu usaha yang amat susah kerana mereka mempunyai kuasa yang dipergunakan habis-habisan untuk mempertahankan salahlaku mereka ini.

Sekarang Shahrizat telah mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan dari kerajaan kerana kesilapan dan kesalahan beliau. Apa yang kita tunggu sekarang ialah untuk melihat samada ada-kah tidak sifat ‘accountability’ dari pimpinan atasan yang memberikan kelulusan kepada projek biayaan kerajaan NFC ini. Kita hendak juga melihat samada Menteri yang bertanggungjawab meluluskan projek yang menjijikkan ini dahulu.. Menteri Pertanian semasa itu saya sudah lupa siapa dia… ada orang kata dia dah jadi Timbalan Perdana Menteri…

Adakah Menteri ini akan turut meletakkan jawatan kerana kalau mengikut etika kepimpinan negara maju, Menteri yang bertanggungjawab meluluskannya juga wajar meletakkan jawatan. Ini merupakan asas kepada semangat demokrasi yang beretika dan Menteri yang meluluskan projek ini semasa itu mesti mengambil ‘accountability’ kepada skandal kewangan yang dilakukan oleh NFC ini.

Menteri ini boleh memilih untuk tidak mengambil ‘accountability’ terhadap isu ini tetapi nanti janganlah hendak beretorik untuk menjadikan negara ini sebagai negara maju pula. Ini adalah isu besar jika benar kita hendak mencapai ketaraf negara maju. Negara maju yang berkembang pesat mesti diikuti dengan etika kepimpinan yang tinggi. Kalau tidak persepsi ramai yang menganggap Malaysia sebagai ‘Zimbabwe in different name’ itu tidak akan berjaya kita hakiskan.

Pada tahun 2007 yang lalu seorang menteri Britain yang buta penglihatannya bernama David Blunkett telah meletakkan jawatannya sebagai menteri dalam negeri kerana kesilapan kecil tetapi oleh kerana ia menjejaskan etika kepimpinannya maka beliau meletakkan jawatan dari menganggotai kabinet Britain.

Kesalahannya ialah kerana mempercepatkan proses permohonan teman wanitanya untuk mendapatkan permit kerja untuk orang gajinya. Itu sahaja kesalahannya. Tetapi itu jelas menjejaskan etika kepimpinan negara. Maka beliau mengambil masa hanya tiga empat hari sahaja untuk mengambil keputusan meletakkan jawatannya. Menteri Britain itu tidak mengambil masa berbulan-bulan utuk mengambil keputusan untuk berhenti seperti yang dilakukan oleh Shahrizat.

Dengan keputusan Shahrizat untuk berhenti itu ia bermakna Shahrizat mengakui kesalahannya. Jika Shahrizat mengaku kesilapan atau kesalahannya maka adalah ‘natural’ menteri yang bertanggungjawab meluluskan projek NFC ini juga mengambil langkah yang sama, iaitu berhenti sahaja dan mengikut langkah Shahrizat itu. Tetapi ini tidak mungkin berlaku kerana mereka tidak mahu menerima asas-asas perlu untuk menempah tempat untuk meletakkan negara kepada kategori negara maju kerana meletakkan jawatan kerana isu ini dianggap sebagai perkara yang tidak munasabah bagi mereka.

Begitulah tingginya etika kepimpinan negara maju dan jika kita mahu mengambil iktibar dari tindakan ahli jemaah kabinet Britain ini, itu merupakan permulaan untuk menjadikan negara ini sebagai negara maju dengan ketinggian etika kepimpinannya. Kalaulah apa yang dilakukan oleh pimpinan kita itu dilakukan di Britain kerajaan kita sudah lama dikuburkan oleh rakyat. Tetapi untungnya pimpinan rasuah kita ini ialah kerana rakyat telah dididik untuk menerima sahaja apa yang dilakukan oleh pimpinan yang tidak bertanggungjawab kepada rakyatnya.

Kerajaan negara-negara maju ini menjadikan etika kepimpinan sebagai elemen terpenting dalam pentadbiran kerajaan. Ini ialah kerana yang hendak dijaga mereka bukannya jawatan mereka tetapi untung nasib negara mereka pada masa-masa yang akan datang. Tetapi disini pimpinan kita lebih mementingkan kuasa sahaja, tidak kira samada mereka itu berguna kepada negara dalam jangka masa yang panjang.

Kalau tidak, tidaklah kita terdengar kata-kata seperti, “kita akan pertahankan Putrajaya dengan cara apa sekali pun” kata Najib pada suatu ketika dahulu. Kata-kata ini menonjolkan satu sikap yang amat negatif kepada sistem demokrasi negara. Sikap kuno ini lah yang menyebabkan negara kucar kacir, bukannya oleh sistem demokrasi itu sendiri.

Kepada BN demokrasi itu bermakna, kemenangan hanya hak mutlak BN, bukannya untuk mengikut selera rakyat yang mengundi. BN kini menggunakan kumpulan pengacau pula. Tugasnya hanyalah untuk mengganggu majlis-majlis pihak PR. Itu merupakan tanda-tanda ‘desperation’ yang ada didalam pemikiran pihak BN khususnya Umno.

Dua malam yang lepas saya menjadi penceramah jemputan bersama dengan TS Khalid Ibrahim di Seri Menanti dimana sekumpulan 20 orang penyokong UMNO mengganggu ceramah dan majlis itu tanpa segan dan silu selama 15 minit.

Berkat kesabaran pihak kami, mereka telah dapat diusir dari majlis itu. Dalam hati saya, tidak dapat saya menghilangkan persepsi dan keyakinan saya yang tindakan itu merupakan tindakan pihak pemerintah yang begitu fakir nilai kepimpinan mereka. Apabila sokongan merosot mereka mengambil tindakan yang tidak beradab dan bersopan.

Dari kumpulan inilah yang bergegar-gegar hendak jadikan negara kita negara maju tetapi tindakan kumpulan ini membayangkan yang kemajuan yang dijanjikan itu tidak mungkin tercapai sampai bila-bila. Segala pelan transformasi Najib hanya tinggal pelan sahaja. Ia tidak akan kemana…seperti dulu juga. — aspanaliasnet.blogspot.com

 1. #1 by Godfather on Tuesday, 13 March 2012 - 11:18 am

  We know who else should fall on the sword:

  1. Badawi, for sleeping on the job, and leaving key decisions to his son-in-law and the 4th floor boys.

  2. Najib, for chairing the committee to approve the NFC Project while Badawi was asleep.

  3. Moo Hee Din for chairing the Ministry of Agriculture taskforce in evaluating and recommending the project to be awarded to THAT family.

  4. Kera Jantan, for pushing for the project and identifying the land in Gemas in cahoots with the Menteri Besar.

  5. Noh Omar, for sleeping on the job and not monitoring it like ministers should.

  6. All the senior bureacrats at the Ministry of Agriculture and the Ministry of Finance for treating THAT family with kid gloves and ignoring all the abuses in relation to the use of funds.

  Oops, that means almost all of UMNO would have to resign.

 2. #2 by SENGLANG on Tuesday, 13 March 2012 - 11:22 am

  Sebenarnya Sharizat tidak insaf dan beliau tidak berhenti atau meletak jawatan. Beliau masih Menteri sehingga tempoh Senatorship beliau bulan depan. Beliau hanya tidak dilantik semula oleh PM. Oleh yang sedimikian beliau tidak menujuk sebarang peinsafan dan mengambil tangung jawab dalam kes NFC.

  Beliau juga tisifatkan telah mengorbankan diri atas kepentingan parti dll. Beliau juga dijunjung tinggi oleh rakan-rakan. Tidak hairan jika satu kenduri besar-besaran akan diberi pada hari tamat tempoh beliau.

  Beliau memang enggan nak tinggalkan jawatan beliau kerana pada hatinya mana satu diBN tidak menangung beban seperti beliau. Hanya yang belainan ialah beliau tidak bernasib baik kerana pihilhan raya dah dekat. Jika tidak beliau tentu mashih angkuh dan enggan berhenti.

 3. #3 by Godfather on Tuesday, 13 March 2012 - 11:22 am

  “How many UMNOputras have enjoyed the fruits of NFCorp, like staying in the Bangsar condos, or getting free meals at Meatworks or going on holidays with the Shahreezat family ?”

  Oops, I see all the key UMNO guys looking down at their shoes…..

 4. #4 by cseng on Tuesday, 13 March 2012 - 12:53 pm

  Sabar, tunggulah sehigga parlimen dibubarkan, najib akan ‘sacrify himself’ untuk resign sebagai PM. Seluruh jemaah menteri juga resign atas NFC, Kidex Tajuddin dan lain-lain…. inilah accountability umno.

  Kalau Sharizat dapat pujuan atas resign lepas senatorship expires, apasal pula, semua menteri tak dapat pujian yang sama jika parlimen dibubarkan….

 5. #5 by k1980 on Tuesday, 13 March 2012 - 1:32 pm

  unmo will soon issue 100,000 Approved Permits to that mamak achi to import cows from overseas ( the same way Approved Permits were given to fatso Rafidah to import cars )

 6. #6 by Bigjoe on Tuesday, 13 March 2012 - 3:06 pm

  Its time for PR to call for a RCI on all govt awards and contracts to relatives of UMNO-BN/Perkasa politicians starting with the NFC..

 7. #7 by sotong on Tuesday, 13 March 2012 - 3:30 pm

  Cukuplah, Aspan…..dia sudah letak jawatan.

  Biar mereka simpang duit haram!

 8. #8 by dagen wanna "ABU" on Tuesday, 13 March 2012 - 4:10 pm

  OK cowgirl now tell us all about the problems with the rest of umno leaders.

 9. #9 by ekompute on Tuesday, 13 March 2012 - 11:49 pm

  She should have quit earlier. So is she going to spill the beans, or they agree to cover for her if she doesn’t?

  http://youtu.be/OgY3o6ZQbk8

 10. #10 by Indon Planter on Wednesday, 14 March 2012 - 8:25 am

  …And the band of robbers are supported by some kings!

You must be logged in to post a comment.