Bagaimana hendak memaafkan mereka?


Oleh Aspan Alias | March 05, 2012
The Malaysian Insider

5 MAC — Kali ini saya menulis lagi tentang PM Najib kerana apa yang beliau perkatakan di Kedah itu amat pelik dan membuat saya begitu berminat untuk memberikan pandangan. Najib memohon maaf diatas kesilapan yang dilakukan oleh BN sehinggakan BN telah kalah dibanyak kawasan dan hilang sokongan 2/3 di Dewan Parlimen. Najib mengakui yang BN telah membuat banyak kesilapan terhadap rakyat sehinggakan rakyat hampir mendamparkan BN dalam pilihanraya yang lalu.

Dengan permohonan maaf itu ianya bermakna apa yang dikatakan oleh rakyat termasuk parti pembangkang selama ini yang BN itu adalah parti yang tidak senonoh adalah benar belaka. Sekarang Umno sudah mengakui kesalahan mereka maka adalah wajar parti itu sedar dan insaf dan janganlah menyalahkan parti-parti pembangkang bermula dari sekarang. Kita tidak tahu samada permohonan maaf itu adalah satu kesilapan “political language” bagi Umno, tetapi yang jelas Umno mengaku yang mereka merupakan pihak yang bersalah di dalam kemungkaran politik dan ekonomi yang dihadapi oleh negara kini.

Bagi saya memohon maaf ini tidak ada salahnya dan memang patut BN memohon maaf kepada rakyat kerana telah “menipu” rakyat sebegitu lama. Rakyat hanya dididik untuk menjadi masyarakat yang materialistik dan segala-galanya berkisar kepada wang ringgit. Baru dua hari yang lepas Najib telah melakukan kesalahan lagi dengan menjanjikan rakyat Kelantan yang segala masalah mereka akan selesai jika mengundi BN.

Dimana letaknya kesalahan itu? Letaknya ialah diatas kemampuan BN untuk menunaikan janji-janjinya dan telah terbukti BN hanya berjanji semasa menghampiri pilihanraya dan begitulah sejak 3 dekad yang lalu. Saya sebut dalam posting saya yang lepas yang BN telah membuatkan negeri Kelantan yang dianggap Najib sebagai miskin. Najib memperolok-olokkan rakyat Kelantan kerana dimana-mana Najib bercakap beliau mempermainkan cerita rakyat Kelantan miskin dan memandang rendah terhadap rakyat negeri itu.

Saya terlupa dimana insiden ini berlaku. Dalam ucapannya dihadapan ramai hadirin Najib telah bertanya dengan sindiran kepada hadirin, “negeri mana miskin????”. Beliau bertanya berulang kali dan setiap kali beliau bertanya hadirin pula menjawab, “negeri Kelantan!!!” Ini dilakukan beliau berulang kali sambil senyum dan ketawa melihat rakyat Kelantan miskin dan isu itu dijadikan isu dimana-mana beliau berucap. Sesungguhnya Najib seorang Perdana Menteri yang takbur dan seolah-olah seperti orang yang kufur nikmat.

Najib begitu sombong dengan membawa orang dari negeri lain untuk mentertawakan orang Kelantan kerana kononnya rakyat Kelantan ini miskin. Najib bangga dengan kekayaan negeri atau keluarganya dan beliau bangga melihat negeri Kelantan itu miskin kononnya. Beliau berbangga yang pemimpin persekutuan telah merampas hak royalti minyak rakyat Kelantan yang berbillion-billion itu yang menyebabkan negeri Kelantan mendapat pendapatan yang rendah berbanding dengan banyak negeri yang lain.

Setelah mencuri wang rakyat Kelantan, beliau ke Kelantan dan meminta rakyat Kelantan memberikan mandat kepada BN dalam pilihanraya nanti dan menjanjikan rakyat Kelantan yang semuanya masalah akan selesai jika mengundi BN.

Persoalan saya, adakah ini sikap seorang Perdana Menteri yang mengaku bijak dan pandai yang boleh membawa segala transformasi kepada negara. Ini kah sikap baik seorang PM sebuah negara merdeka? Siapa yang membuatkan kerajaan negeri Kelantan miskin kalau tidak Pimpinan Persekutuan? Najib mesti bayar tunggakan royalti minyak sebanyak RM7.4 billion itu dan mari kita tengok negeri mana yang kaya dan mana yang miskin?

Di Kedah Najib bercakap dengan nada yang lain pula. Kali ini Najib membawa watak sedih pula sambil meminta maaf. Najib boleh membawa apa watak sekali pun tetapi janjinya untuk memperbaiki keadaan tidak mungkin dapat dilakukannya. Semasa beliau meminta maaf Najib masih melakukan apa yang dilakukan oleh BN dalam 2008 dan sebelumnya.

Rasuah bercambah-cambah, salahguna kuasa semakin menjadi-jadi, dan berbagai-bagai jenayah sedang bertambah dinegara kita. Jika Najib benar-benar mahukan perbaikpulih keyakinan rakyat, semua RM250 juta kes NFC mesti kembali kepada Perbendaharaan Negara. Dana Modal mesti kembalikan wang rakyat sebanyak RM50 billion yang dipinjamkan oleh kerajaan untuk diberikan kepada Dana Harta. Najib mesti memberikan penerangan kepada rakyat siapakah yang mengambil alih syarikat-syarikat yang ada dalam Dana Harta itu sekarang.

Kalau Najib hendak memberikan keyakinan, rakyat mesti melihat wang yang hampir RM2 billion yang diambil oleh anak seorang bekas PM yang termasyur didunia untuk menyelesaikan perniagaan anaknya. Najib jangan sekali-kali meneruskan penyenaraian FELDA kerana ia membawa maut kepada generasi FELDA dalam jangkamasa yang tidak lama lagi, walaupun sebahagian dari hasil penyenaraian itu akan diberikan kepada peneroka sebagai durian runtuh.

Najib mesti beritahu berapa billion ringgitkah yang dijanjikan akan mengalir kepada Jabatan di bawah Najib jika penyenaraian itu dilakukan juga dan berapa billion pula yang akan sampai kepada FELDA.

Adakah perkara-perkara yang sebahagian saya sebut ini usaha Najib untuk memperbaiki keadaan? Kalau inilah dia program membaikpulihan Najib, maka ia benar-benar satu kejadian yang dinamakan “tikus memperbaiki labu”.

Sebenarnya rakyat ramai tidak pernah membuat masalah kepada negara. Yang membuat masalah ialah pemimpin negara, bukan rakyat. Selagi pemimpin-pemimpin negara mempunyai air liur yang cair, selagi itulah masalah tidak akan dapat diselesaikan. Air liur itu sentiasa meleleh apabila melihat wang ringgit kepunyaan rakyat, dan tidak berdaya untuk menahan nafsu untuk mencurinya melalui berbagai cara tindakan rasuah. Itulah sebenarnya yang berlaku dalam isu penyenaraian Felda yang akan saya tulis tidak berapa lama lagi.

Oh ya, satu lagi perkara yang sangat “urgent” untuk diselesaikan oleh Najib ialah untuk memberikan kursus sivik kepada penyokong-penyokong Umno supaya memberhentikan budaya samseng yang sedang bercambah didalam Umno sekarang ini. Katakan kepada penyokong-penyokong Umno itu bahawa menggunakan samseng dalam politik itu adalah satu tindakan yang tidak bertamaddun.

Kalau Najib tidak boleh lakukan saya percaya Umno semakin hari semakin tidak relevan lagi. Bagaimana hendak menjadi relevan kerana parti itu sudah menjadi mahkluk perosak kepada rakyat yang inginkan kaedah berpolitik yang aman dan damai.

Bagaimana kita hendak memaafkan makhluk perosak kerana habis jahanam tanaman-tanaman kita sejak dua tiga dekad dahulu. Habis hasil mahsul kita oleh kerana makhluk-makhluk perosak ini.

Bagaimanakah makhluk perosak boleh memperbetulkan keadaan? Itu adalah perkara yang tidak menesabah. Ia terpaksa di perbaiki oleh pihak lain, bukannya oleh mereka yang telah merosakan segala-galanya.

Jika yang merosakan diharapkan untuk memperbaiki keadaan maka saya ulangi, ia adalah seperti “tikus memperbaiki labu”. — aspanaliasnet.blogspot.com

 1. #1 by cseng on Monday, 5 March 2012 - 11:36 am

  Minta maaf adalah satu budaya dan kelakuan yang disanjungi. Memaafkan kesilapan orang adalah satu rahmat kepada 2 pihak.

  Minta maaf and cakap maaf tidak sama, malahan ia amat berbeza.

  Minta maaf haruslah dari hati naluri yang insaf, keinsafan itu dapat dirasai hati ke hati, kadang-kala tanpa ucapan maaf, ia dapat dirasai.

  Cakap maaf itu maaf mulut, maaf ini bukan dari hati tetapi maaf mulut. Ia diucapkan, tetatpi tidak dirasai. Tidak perubahan yang ketara akan terjadi selepas itu.

  Say sorry and appologies is different la.. brother…

 2. #2 by dagen wanna "ABU" on Monday, 5 March 2012 - 11:58 am

  Ahhhh ni semua cakap cakap je. Ni semua hasil dari cabang kiri lidah-W jib tu. Dia ni memang no problem. Cakap pandai tapi perlaksanaan tu lain sikit. Ah ni segala-galanya tanda-tanda jibby jib. Lip service. Rhetorics. Slogan. Talk only. Kata orang barat.

 3. #3 by dagen wanna "ABU" on Monday, 5 March 2012 - 12:01 pm

  Kalau I biar anjing I keluar sekejap. I confident anjing tu akan pulang selepas sejam ke dua. Tapi I memang tak percaya kata kata jib tu. I tak confident lah. Dia tipu sangat. Dia lidah bercabang cabang – nah cam ni “W”.

 4. #4 by Godfather on Monday, 5 March 2012 - 12:04 pm

  Everybody sing “Tiada Maaf Lagi Bagimu” by Sharifah Aini……

 5. #5 by cseng on Monday, 5 March 2012 - 12:24 pm

  Saya minta maaf atas kesilapan …. yang C4 gadis Mengolia….

 6. #6 by k1980 on Monday, 5 March 2012 - 12:36 pm

  Angela Yumm says to Chua “Hamsap” SL,

  “You Never Send Me Flowers Anymore”

 7. #7 by dagen wanna "ABU" on Monday, 5 March 2012 - 1:05 pm

  Ok cukup. Kan dia ni pun dah minta maaf. Maaafkan lah. Kan kami semua 1malaysia. Hoi beng hock u boleh bagun sekarang. Jib dah minta maa.. beng hock. Ooooi ah hock. Celaka budak ni. Degil sekali. Panggil pun tak nak bangun. Huh? Apa? Dia ada di bawah tanah? Cepat gali – galikan. Cepat. Jib dah minta maaf!

 8. #8 by k1980 on Monday, 5 March 2012 - 1:16 pm

  There was an interesting movie years ago entitled “debbie doee dallas”. Now, by apologising, jibbie is trying to for a remake of that movie entitled “jibbie does malaysia”

 9. #9 by dagen wanna "ABU" on Monday, 5 March 2012 - 2:46 pm

  Its a joke, k1980.

  Yeah, only a silly jibby joke.

  In fact he is actually insulting our intelligence.

 10. #10 by sotong on Monday, 5 March 2012 - 3:29 pm

  “tikus memperbaiki labu”.

  Aspan, jangan risau….tak lama lagi tikus ini akan hilang gigi.

You must be logged in to post a comment.