All UMNO members must form the first line of defence of national institutions and hold Najib personally responsible for the punitive transfer of the two MACC Directors Bahri and Rohaizad out of MACC if he does not countermand the order to the duo to report to the PMO tomorrow


(Scroll down for English text)

Semua ahli UMNO mesti berdiri di barisan pertahanan paling depan untuk mempertahankan institusi-institusi negara dan menuntut Najib untuk secara peribadi bertanggungjawab atas pertukaran dua orang Pengarah SPRM, iaitu Bahri dan Rohaizad, dari SPRM jika beliau enggan membatalkan arahan kepada kedua-dua mereka untuk melaporkan diri di Jabatan Perdana Menteri esok

Negara mana dalam dunia ini yang perdana menterinya berikrar untuk menjadikan pembanterasan rasuah sebagai dasar utamanya tetapi dia sendiri dituduh memiliki segunung wang, dalam kes ini sebanyak RM2.6 bilion, yang disalurkan medalam akaun peribadinya sejurus sebelum Parlimen dibubarkan untuk membuka jalan kepada pilihanraya umum?

Negara mana dalam dunia ini yang perdana menterinya dituduh melakukan korupsi melibatkan wang sebanyak RM2.6 bilion yang disalurkan ke dalam akaun perbankan peribadinya tetapi membisukan diri selama lebih sebulan tanpa mengatakan hatta semudah “Ya” atau “Tidak” untuk mengesahkan sama ada wang sejumlah itu pernah diterimanya atau tidak, sebaliknya terpaksa meluangkan masa yang lama untuk menyusun strategi bersama-sama para penasihat komunikasi beliau untuk mencari cara bagi menjelaskan deposit sebanyak RM2.6 bilion tersebut sebelum akhirnya membuat pengakuan – lima minggu selepas tuduhan berkenaan kali pertama muncul dalam Wall Street Journal pada 3 Julai 2015?

Negara mana dalam dunia ini yang mempunyai Pasukan Petugas Khas yang melibatkan pelbagai agensi, termasuk Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Pejabat Peguam Negara, yang berperanan menyiasat skandal kewangan terbesar negara ini, iaitu skandal RM42 bilion 1MDB dan penyaluran wang sebanyak RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi PM, tetapi tidak dibenarkan menyempurnakan penyiasatan apabila tiga daripada empat agensi terbabit dilumpuhkan oleh penguasa, iaitu apabila Peguam Negara dipecat, Gabenor Bank Negara pula “kurang sihat” dan pegawai-pegawai SPRM ditangkap dan ditukar jabatan serta-merta?

Negara mana dalam dunia ini mempunyai agensi pencegahan rasuah yang terpaksa memilih jalan akhir dengan meminta pertolongan tuhan menerusi solat hajat untuk menjalankan tugas pencegahan rasuah dan memelihara diri mereka, memandangkan ada kuasa lebih kuat yang masuk campur dalam tugas mereka untuk membasmi rasuah?

Negara mana dalam dunia ini yang demokrasi berparlimennya menyaksikan beberapa institusi utama negara dilanda gelombang serangan yang mengancam kebebasan, kesaksamaan, integriti, dan profesionalisme institusi terbabit sehingga hampir membuka tirai Zaman Gelap yang menjejaskan akhbar, Parlimen, Kabinet, sayap Eksekutif, dan institusi-institusi lain seperti Pejabat Peguam Negara, polis, agensi pencegahan rasuah dan bank pusat – semuanya ditimpa syak-wasangka berasaskan teori mengarut kononnya ada konspirasi antarabangsa untuk mengaitkan Perdana Menteri dengan jenayah dan menjatuhkan kerajaan Malaysia yang dipilih oleh rakyat?

Negara mana dalam dunia ini mempunyai perdana menteri yang sanggup memperkenalkan versi baru ajaran “Saya tolong awak, awak tolong saya” dengan menyuruh pemimpin dan ahli UMNO untuk tidak menyerangnya setelah mengambil wang daripadanya?

Negara mana dalam dunia ini mempunyai perdana menteri yang duba memusatkan pada dirinya sendiri kuasa dan peranan sebagai hakim, juri dan pendakwaraya, bagi membersihkan dirinya daripada tuduhan korupsi sebelum agensi pencegahan rasuah menemubual dan menyoalnya, apatah lagi untuk membiarkan letak-duduk perkara diputuskan oleh Peguam Negara dan mahkamah?

Hanya ada satu jawapan bagi ketujuh-tujuh pertanyaan di atas – Malaysia.

Pertanyaan dan jawapan di atas menunjukkan betapa Malaysia telah jauh tersasar daripada landasan menuju negara moderat dan demokratik yang menjunjung keluhuran undang-undang, tadbir-urus yang baik dan amalan demokrasi berparlimen yang mantap.

Saya setuju dengan Danny Quah, profesor kelahiran Pulau Pinang dalam bidang Ekonomi dan Pembangunan Antarabangsa di London School of Economics and Political Science, yang menulis dalam The Diplomat awal minggu ini bahawa Malaysia telah “terbabas” – melencong daripada ideal demokrasi, keluhuran undang-undang, kebebasan bersuara dan kesetaraan.

Kita wajib mencegah Malaysia daripada terus terjerumus ke jurang dan akhirnya menjadi sebuah negara gagal, ditadbir oleh kerajaan yang menyasar, Parlimen yang menyasar dan demokrasi berpalimen yang menyasar.

Sebagai langkah pertama menyelamatkan Malaysia daripada menjadi sebuah negara yang terbabas dan gagal, saya menyeru semua ahli UMNO untuk membentuk barisan pertahanan paling depan bagi mempertahankan institusi-institusi negara dan menuntut Najib untuk secara peribadi bertanggungjawab atas pertukaran bersifat menghukum ke atas dua orang Pengarah SPRM, iaitu Datuk Bahri Mohamad Zin dan Datuk Rohaizad Yaakob, dari SPRM sekiranya beliau enggan membatalkan arahan kepada kedua-dua mereka untuk melaporkan diri di Jabatan Perdana Menteri esok.

Mesyuarat bahagian UMNO seluruh negara perlu mengisi baris terdepan dalam barisan pertahanan itu bagi mempertahankan institusi-institusi negara daripada satu lagi gelombang serangan ke atas kebebasan, kesaksamaan, integriti, dan profesionalisme institusi-institusi terbabit.

Bolehkah “arahan pertukaran serta-merta” Bahri dan Rohaizad ke Jabatan Perdana Menteri yang bersifat menghukum, sembarangan dan sama sekali tidak boleh dipertahankan itu dibatalkan?

Jika tidak, langkah seterusnya dan barisan pertahanan kedua bagi institusi negara ialah dengan para menteri yang berhemah dan patriotik, dalam mesyuarat Jemaah Menteri pada hari Rabu ini, menuntut agar arahan pertukaran Bahri dan Rohaizad dibatalkan serta-merta.

Mereka malah perlu menuntut agar pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan arahan berkenaan, termasuk Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa, digantung daripada tugas.

Bolehkah kita mengharapkan Khairy Jamaluddin, Paul Low, dan malahan juga Shahidan Kassim untuk memainkan peranan utama dalam barisan pertahanan kedua ini dalam Jemaah Menteri untuk mempertahankan SPRM walaupun ia akan menyebabkan mereka hilang jawatan sebagai menteri?

Kata Najib, selepas rombakan Jemaah Menteri beliau tidak mahu “Yes Men” di kalangan menterinya, maka kes Bahri dan Rohaizad akan menjadi ujian sama ada Jemaah Menteri Najib yang baru dirombak itu tidak lain adalah “Yes Cabinet”!

Barisah pertahanan institusi negara ketiga adalah anggota-anggota panel pemantau bebas SPRM yang seharusnya bersuara mempertahankan SPRM daripada tekanan atau campurtangan dari luar agensi itu dalam menjalankan tugas berkanunnya untuk membasmi rasuah.

Saya memuji tindakan panel perundingan dan pencegahan rasuah SPRM yang menuntut supaya dua pegawai yang ditukar dari SPRM itu dikembalikan. Pengerusi panel tersebut, Johan Jaafar, menyebut bahawa pertukaran mendadak itu hanya akan membangkitkan lebih banyak kecurigaan dan memarakkan teori konspirasi.

Apakah semua anggota panel pemantau SPRM itu sepakat dengan Johan dan bersedia untuk meletak jawatan beramai-ramai sebagai tanda bantahan sekiranya mereka gagal menyelamatkan SPRM dan memastikan Bahri dan Rohaizad dikembalikan segera ke SPRM?

Parlimen akan menjadi barisan pertahanan keempat institusi negara dan rakyat Malaysia, manakala rakyat Malaysia, khususnya dalam Pilihanraya Umum ke-14, akan membentuk barisan pertahanan kelima bagi mempertahankan SPRM dan institusi negara daripada terus dilanda serangan.

Isteri Bahri, Datin Noor Haslina Abdullah, telah menyertai anak perempuan mereka, Elia Bahri, membela suaminya menerusi catatan di Facebook.

Dalam catatan Facebook, Haslina menyatakan bahawa beliau masih tidak dapat menerima perkara yang berlaku ke atas suaminya dan akan terus berdoa untuknya serta berharap agar orang lain turut berdoa bagi Bahri dan pasukannya kerana mereka telah “dianiaya”.

Dapatkah bahagian, cawangan, dan tiga juta ahli UMNO menyelamatkan Bahri dan Rohaizad dengan membentuk barisan pertahanan pertama institusi negara Malaysia?

Esok rakyat Malaysia akan mendapat jawapannya.

(Kenyataan Media pada Ahad, 9 Ogos 2015 di Gelang Patah)

————————————
(English text)

Which country in the world is there a Prime Minister who had pledged to make anti-corruption one of his chief planks of policies but is himself accused of having an astronomical sum of money, in this case RM2.6 billion or a figure with nine zeroes, deposited into his private banking accounts just before Parliament was dissolved for holding of general elections?

Which country in the world has a Prime Minister who is accused of a major corruption malpractice, involving RM2.6 billion deposited into his personal banking accounts, but who could not for over a month say a simple “Yes” or “No” to confirm whether there was such a RM2.6 billion deposit, and had to strategize long and hard with his communications advisers on how to explain the RM2.6 billion deposit before finally making the admission – five full weeks after the allegation first appeared in the Wall Street Journal on July 3, 2015?

Which country in the world has a multi-agency Special Task Force formed, comprising Bank Negara Malaysia (BNM), the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), the Royal Malaysian Police (RMP) and the Attorney-
General’s Chambers (AGC), to investigate into the country’s biggest financial scandal, the RM42 billion 1MDB scandal and the RM2.6 billion deposited into the PM’s personal banking accounts, but which is not allowed to complete its investigations when three of the four agencies in the Special Task Force was crippled by the powers-that-be – the Attorney-General sacked, the Bank Negara Governor under a “cloud” and the MACC officers arrested and transferred out with immediate effect?

Which country in the world has an anti-corruption agency whose officers had to make a final resort to seek divine intervention through special prayers (solat hajat) to carry out their anti-corruption duties and to protect themselves as they were overpowered by stronger forces which interfered with their anti-corruption duties?

Which country in the world of parliamentary democracy has seen key national institutions coming under a second wave of attacks on their independence, impartiality, integrity and professionalism with the coming of a New Dark Age, affecting the press, Parliament, the Cabinet and Executive, and institutions including the Attorney-General’s Chambers, the police, anti-corruption agency, the central bank – all suspect under a ridiculous theory of an international conspiracy to “criminalise” the Prime Minister and topple the elected government of Malaysia?

Which country has a Prime Minister who can introduce a new version of his “I help you, you help me” credo by virtually telling UMNO leaders and members not to attack him after taking money from him?

Which country in the world is there a Prime Minister who arrogates to himself all the powers and roles of judge, jury and prosecutor, clearing himself of the charge of corruption even before the anti-corruption agency had interviewed and questioned him, let alone the matter being decided by the Attorney-General and courts.

The answer for all these seven questions are one and the same – Malaysia.

They illustrate how far Malaysia had deviated from the path of a moderate and normal democratic country which upholds the rule of law, good governance and sound practices of parliamentary democracy.

I agree with Danny Quah, the Penang-born Professor of Economics and International Development at the London School of Economics and Political Science, who wrote in The Diplomat early this week that Malaysia has “gone rogue” – deviating from the ideals of democracy, rule of law, free speech and egalitarianism.

We must stop Malaysia from sliding down the slippery slope and end up as a failed state with a rogue government, a rogue Parliament and a rogue parliamentary democracy.

As the first step to save Malaysia from ending up as a rogue and failed state, I call on all UMNO members to form the first line of defence of national institutions and hold Najib personally responsible for the punitive transfer of the two MACC Directors Datuk Bahri Mohamad Zin and Datuk Rohaizad Yaakob out of MACC if he does not countermand the order to the duo to report to the PMO tomorrow.

The UMNO divisional meetings all over the country should be in the forefront of this first line of defence of the national institutions from another wave of assault on their independence, impartiality, integrity and professionalism.

Can the high-handed, punitive, arbitrary and completely indefensible “immediate transfer orders” to Bahri and Rohaizad to the Prime Minister’s Office tomorrow be rescinded?

If not, the next step and the second line of defence for national institutions is for conscientious and patriotic Ministers to demand in Cabinet on Wednesday for Bahri and Rohaizad’s transfer orders to be rescinded immediately.
The conscientious and patriotic Ministers should even demand the suspension of those responsible for the transfer orders, including the Chief Secretary to the Government Tan Sri Ali Hamsa.

Can we expect Khairy Jamaluddin, Paul Low and even Shahidan Kassim to play key roles in this second line of defence of the institutions in Cabinet to defend MACC, even at the risk of losing their Ministerial posts?

Najib has said after the Cabinet reshuffle that he does not want “Yes Men” in his Cabinet, but the Bahri and Rohaizad cases will be an acid test whether Najib’s reshuffled Cabinet is nothing but a “Yes Cabinet”!
The third line of defence of the national institutions are the members of the five so-called independent oversight panels of the MACC who should speak up to protect the MACC from pressure or interference in carrying out its statutory duties to combat corruption.

I commend the MACC’s consultation and corruption prevention panel (PPPR) demanding that two officers transferred out of MACC be returned.

PPPR chairperson Johan Jaafar said the abrupt transfers would only raise more suspicion and fuel conspiracy theories.

Are all the members of the five oversight panels of MACC on the same page as Johan and prepared to resign collectively in protest if they cannot save MACC and secure Bahri and Rohaizad’s immediate return to MACC?

Parliament will be the fourth line of defence of national institutions and the Malaysian public especially in the 14th General Election constitute the fifth line of defence to protect MACC and national institutions from another wave of attacks, starting with the immediate return of Bahri and Rohaizad to MACC tomorrow!

Bahri’s wife, Datin Noor Haslina Abdullah has joind her daughter, Elia Bahri in her FaceBook in protesting her husband’s innocence.

She posted in her Facebook page that she still could not believe what had happened to her husband, and she would continue holding special prayers for him and hoped that others would also do the same for Bahri and his team as they had been “persecuted”.
Can UMNO divisions, branches and the three million UMNO members save Bahri and Rohaizad in the first line of defence of national institutions in Malaysia?

Malaysians will know by tomorrow.

 1. #1 by Bigjoe on Sunday, 9 August 2015 - 8:29 am

  Here is the real question to be asked of Malay heartland and Sarawakians and Sabahan. IF Najib takes their IC and goes to Ah Long to borrow in your name and then give you some of that money, the UMNO division leaders got tens of millions while they get RM500, do they want to demand to know who and how NOW or do they want to wait until Ah Long comes knocking at their door to collect? – ultimately they have to pay not Najib and the division leaders…

  Look at the RM, inflation and GST, it goes to show, that Najib’s promises all comes with a price and his denial and refusal just letting a child have a gun pointing at us..

 2. #2 by worldpress on Sunday, 9 August 2015 - 9:02 am

  When RM reach over 4 it create PANIC many go RM exchange more fall beyond imagine
  Foreign reserve lose 10 percent value, and nation debt in USD increase 10 percent more to service, import good/service increase 10 percent

  Emergency, I don’t think so nowaday there are over 10 millions CAMERA in each individual hands in Malaysia

 3. #3 by worldpress on Sunday, 9 August 2015 - 9:25 am

  RM devalue export will increase there are other ASEAN countries lower salary, lower operate cost.
  Unstable RM many factories are shutting down!

 4. #4 by worldpress on Sunday, 9 August 2015 - 9:26 am

  RM devalue export will increase, it is a stupid ideal, there are other ASEAN countries lower salary, lower operate cost.
  Unstable RM many factories are shutting down!

 5. #5 by worldpress on Sunday, 9 August 2015 - 1:19 pm

  Do you know what happen once oversea do not trust your government anymore? Don’t even know any extra circulation actual figure?
  It turn to FREE FALL!

You must be logged in to post a comment.