Tunggu sahaja penggal ini tamat tempohnya


— Aspan Alias
The Malaysian Insider
Sep 30, 2012

30 SEPT — Najib Razak adalah Perdana Menteri pertama yang menjadi ketua negara yang tidak mendapat mandat kepimpinan beliau dari rakyat walaupun sesudah menjadi PM selama empat tahun. Beliau hanya meneruskan mandat Abdullah Badawi dan ini sudah cukup menunjukkan yang Najib menjadi PM dengan meminjam mandat Abdullah Badawi dahulu sahaja.

Najib memangnya tidak pernah di uji dalam kepimpinannya. Beliau selama ini mendapat kedudukan secara percuma dengan bermain dengan sikap “play safe” dan tidak pernah melalui ujian melalui krisis besar dalam kepimpinannya.

Najib mendapat segala-galanya dengan percuma dan menaiki kedudukan sekarang melalui permainan selamat dan tidak menunjukkan sikap tegas dalam mana-mana krisis yang telah dilalui oleh Umno.

Najib bermain politik mengikut resmi air, “di mana lekok di situ dia berhenti dan berkumpul”. Dia tidak pernah menentang arus semasa perlu menentangnya. Beliau akan sentiasa mengintai untuk memihak “the buttered side of the bread”.

Kali ini beliau telah berjaya menjadi Perdana Menteri dengan permainan selamat itu, tetapi sekarang sudah sampai waktunya beliau untuk membuat keputusan yang “decisive” untuk negara.

Tetapi malangnya beliau begitu lembek dan tidak berupaya melakukan apa yang sepatutnya beliau lakukan dalam krisis keyakinan rakyat yang sedang beliau lalui sekarang ini. Krisis keyakinan rakyat ini di tambah pula dengan masalah dalaman yang sedang dihadapi oleh Umno iaitu masalah keyakinan kepimpinan di bawah-bawah beliau serta ahli Umno keseluruhannya. Najib tidak mendapat dukungan padu dari barisan pimpinan Umno diperingkat tertinggi dan ahli-ahli Jemaah Kabinet yang bersama-sama membarisi kepimpinan dalam kerajaan.

Sebenarnya Najib tidak mengetahui keadaan sebenarnya yang berlaku di peringkat bawahan ini dan ramai merasakan yang Najib akan jatuh oleh kerana beliau tidak merasakan apa yang sebenarnya yang diresahi oleh rakyat. Beliau seperti sifat semula jadi beliau, di dalam politik jika ada masalah cara penyelesaiannya ialah dengan membayar dan membeli perasaan ramai.

Itulah sebabnya beliau membentangkan Belanjawan 2013 Jumaat lepas dengan menumpukan usaha membeli undi dengan “hand-outs” berbentuk tunai kepada rakyat yang mempunyai pendapatan dibawah RM3000 dalam program BRIM beliau.

Tetapi beliau masih lagi enggan untuk membubarkan Parlimen kerana ada perasaan kurang keyakinan terhadap sokongan rakyat terhadap kepimpinan beliau. Sudah empat tahun menduduki kerusi PM, tetapi beliau masih belum berani untuk mendapatkan “endorsement” rakyat itu.

Selemah-lemah Abdullah Badawi beliau berani memanggil pilihanraya umum hanya selama 6 bulan beliau mengambil alih jawatan PM dari Dr Mahathir Mohammad. Abdullah lagi “strategic” dalam pemikiran beliau.

Beliau sedar beliau telah mengambil alih kepimpinan dari Dr Mahathir semasa rakyat hanya menunggu masa untuk menolak Dr Mahathir di dalam pilihanraya 2004 jika Dr Mahathir masih menjadi teraju kepimpinan negara pada 2004 yang lalu. Dr Mahathir bernasib baik kerana beliau telah mendapat “signal” jelas dari rakyat dan beliau bertindak meletakkan jawatan.

Abdullah beruntung kerana semasa itu rakyat terpaksa memberikan sokongan padu kepada sesiapa yang mengambil alih kepimpinan dari Dr Mahathir. Justeru itu Abdullah telah mendapat mandat yang amat besar semasa PRU 2004.

Sebaliknya Najib telah mengambil alih sudah lama dari Abdullah tetapi sehingga hari ini beliau tidak mempunyai kudrat untuk memanggil pilihanraya lagi. Oleh kerana tempuh penggal ini sudah hampir tiba, jika Najib memanggil PRU sekarang pun, rekod tetap tercatat yang Najib merupakan satu-satunya PM negara yang tidak mndapat “endorsement” peribadi dari rakyat atas kepimpinan beliau. Mungkin oleh kekurangan inilah Najib bertindak untuk bercakap besar dan meninggi seolah-olah beliaulah PM yang paling handal dan berpengaruh.

Oleh yang demikian memanggil PRU itu sekarang atau membiarkan sahaja tempoh penggal ini tamat pada 28 April tahun depan ia tidak memberikan apa-apa perbezaaannya. Beliau tetap seorang PM yang tidak terbukti mendapat “endorsement” peribadi dari rakyat jelata.

Najib tidak payah bersusah payah memikirkan tarikh pilihanraya itu. Tamat sahaja tempoh penggal ini, iaitu pada 28 April tahun depan Dewan-Dewan Undangan Negeri akan terbubar dengan sendirinya. Tidak payah berfikir lagi bagi Najib kerana tentu beliau telah banyak berfikir tetapi belum juga mendapat penyelesaiannya.

Najib mungkin masih belum memahami yang Belanjawan yang beliau bentangkan dua hari yang lepas tidak akan dapat mengubah pendirian sebahagian besar rakyat yang telah membuat keputusan.

Segala kemungkaran politik dan ekonomi yang dilakukan oleh pimpinan Umno selama ini sudah menjadikan rakyat sudah “conclusive” untuk menolak Umno kerana terlalu lama masa telah diberikan kepada Umno untuk kembali kepangkal jalan, tetapi tidak juga berbuat demikian kerana parti itu sudah tidak dapat lagi hidayah yang telah hilang itu.

Ingat pesepsi rakyat terhadap Umno, “Umno dan rasuah itu ibarat aur dengan tebing”, di antara satu dengan lain. Persepsi ini tidak dapat membawa Umno kembali di hormati sepert yang pernah mereka alami pra-Dr Mahathir dahulu.

Lagi pun, pada bila-bila pun PRU itu di adakan, keputusannya adalah “predictable”. Keputusan sudah berada ditangan rakyat sekarang. — aspanaliasnet.blogspot.com

 1. #1 by Dipoh Bous on Sunday, 30 September 2012 - 9:17 pm

  Suasana politik di SM mungkin berbeza dengan yg terdapat di sebelah sini, khasnya di Sarawak. Setakat pemerhatian saya, pengundi generasi terdahulu di kawasan-kawasan pedalaman masih setia kepada BN. Namun kebanyakan generasi baharu lebih memihak kepada PR tetapi masih ramai di antara mereka itu belum mendaftar sebagai pengundi. Jika PR belum dapat menggugat kesetiaan kumpulan ini, peluang untuk menafikan kemenangan BN di negeri ‘fixed deposit’ ini amatlah tipis.

 2. #2 by dagen wanna "ABU" on Monday, 1 October 2012 - 9:02 am

  Jib’s greatest mistake.

  Know wot it is? Let me tell u. There is a great difference between a leader and a celebrity. A leader does not bother with public impression (unless they are so very very negative that the leader just could not ignore them). A man gotta do wot a man gotta do. And besides, a leader (especially of a nation) simply has too much of work to do. A celebrity on the other hand is all about creating public impression. This is especially true of celebrities today. And the work of celebrities is very much intertwined with their effort to improve their personal ratings and impressions.

  Jib’s efforts to prop up his image looks very very much like impression moulding exercises. In fact, he has crossed the boundary and IMO he has entered the realm of celebrities. (Fat mama has a part to play here I suspect.) That is why as a person (i.e. the celebrity) jib’s got quite a few “ticks” from the people. But his work, which is reflected by the entire BN gobermen and by umno, received massive thumbdowns in public ratings.

  Nevertheless, Jib seems happy to think that the high ratings he has got could somehow be read as the people’s mandate or as its equivalent. He is way off! And worse. Election is about selecting leaders and not celebrities.

You must be logged in to post a comment.