Kereta tua selalu rosak, elok kita tukar kereta baru


— Aspan Alias
The Malaysian Insider
Jun 08, 2012

8 JUN — Saya akan bertolak ke Utara untuk memenuhi jemputan berceramah malam ini dan besok. Sebelum saya berangkat ke sana saya perturunkan sedikit komen tentang pengumuman TS Muhy dua hari yang lepas.

Tan Sri Muhy berkata berkemungkinan beberapa pemberian dalam bentuk tunai kepada rakyat akan dilakukan sebelum pilihanraya ini untuk menampung kos barangan yang tinggi dan meringankan beban rakyat yang miskin. Kemiskinan memangnya menjadi umpan untuk BN dan Umno Baru untuk berkuasa dan kemiskinan rakyat inilah yang membuatkan rakyat yang sentiasa berharap kepada kerajaan. Khabarnya lagi RM10 billion akan dibelanjakan untuk BR1M kali ini.

Tidak lama lagi akan kita saksikan rakyat beratur lagi untuk mendapatkan bantuan itu, yang akan dibahagi-bahagikan oleh pemimpin-pemimpin Umno Baru di setiap pelusuk negara kita. Entah mana Umno Baru mandapatkan wang sebesar ini tidak pula diketahui. Jika wang ini datangnya dari kantung rakyat (wang rakyat), wang itu sepatutnya dibahagi-bahagikan oleh penjawat awam dan dalam konteks ini ia sepatutnya diberikan oleh pegawai-pegawai daerah, bukannya oleh ahli-ahli politik.

Jika wang itu Umno Baru yang punya, barulah ahli-ahli politik yang membahagi-bahagikannya. Jika benar itu duit Umno Baru dan BN, di mana sumber BN mendapatkan wang itu? Ingin juga kita hendak tahu. Dalam pemberian bantuan BRIM baru-baru ini, rupa-rupanya wang itu adalah wang rakyat sendiri yang datang dari kantung kerajaan dan pemimpin-pemimpin Umno Baru telah melakukan kesalahan kerana ianya sepatutnya telah diberikan oleh pegawai-pegawai kerajaan.

Tetapi bagi Umno Baru jika kita tegur dan mengingatkan mereka itu adalah satu kesalahan, mereka akan melenting marah kerana mereka terlalu biasa dengan melanggar sistem dan undang-undang. Bagi mereka kalau tidak melanggar undang-undang maka mereka bukan ahli-ahli Umno Baru. Melanggar sistem dan undang-undang itu adalah “attribute” Umno Baru yang utama. Kerana apa mereka berani melanggar undang-undang? Jawabnya ialah kerana mereka itu Umno Baru.

Kenapa bantuan ini diberikan secara begini dan di waktu ini? Tentulah jawapan yang hakiki, ialah kerana pilihanraya hampir tiba dan pemberian ini merupakan pemberian pilihanraya, dan untuk memancing undi. Saya yakin pemberian ini tidak akan dilakukan selepas pilihanraya nanti. Jika dicampurkan jumlah wang yang terlibat ia akan mencecah RM20 billion.

Oleh itu elok kita hendak bertanya, kenapa untuk memberikan pendidikan percuma seperti yang diusulkan oleh PR itu akan menjadikan negara ini bankrap seperti yang dibahaskan oleh pembahas Umno Baru. Kalau jumlah peruntukan BR1M ini sahaja mencecah RM20 billion dan dicampurkan dengan ketirisan yang berlaku dalam kerajaan sebanyak RM28 billion setahun itu, maka jumlahnya melebihi daripada jumlah perbelanjaan untuk memberikan pendidikan percuma kepada anak-anak muda.

Kenapa jika PR hendak memberikan pendidikan percuma kepada rakyat itu dikatakan akan membankrapkan negara sedangkan ketirisan (rasuah) yang berlaku di dalam kerajaan berjumlah RM28 billion setahun dan pemberian BR1M sebanyak RM20 billion oleh BN itu tidak pula menjadikan negara kita bankrap?

Jawapannya kepada soalan ini amat mudah, kerana wang ini bukannya wang Umno Baru, maka mereka tidak merasa bersalah membelanjakan wang-wang ini setelah membuat keputusan secara “ad hoc” tanpa rasa bersalah.

Kalau beginilah caranya Najib berbelanja wang rakyat dengan jumlah yang sebegini besar maka ia merupakan petanda yang negara kita akan menghadapi krisis kewangan tidak berapa lama lagi. Najib tidak boleh mentadbir negara seperti mentadbir Umno bahagian Pekan….jika ada masalah bayar sana, bayar sini.

Pendeknya dengan cara yang Najib/Muhy berbelanja wang rakyat, maka kita tunggu sahajalah bencana yang akan menimpa negara. Maka benarlah analogi yang pernah saya buat tidak berapa lama dahulu: BN ini sudah terlalu tua dan berpenyakit. Ia ibarat kereta tua yang sangat tinggi kos penyelenggaraannya. Jika kita masih memandu kereta tua ini maka kita akan asyik-asyik ke bengkel kereta setiap waktu untuk menyelenggara kereta tua ini.

Elok kita buat “trade in”, kita ambil dan beli kereta baru. Setidak-tidaknya kita akan terhindar dari berbelanja penyelenggaraan yang tinggi beberapa ketika. Asap yang keluar dari kereta baru ini pun tidaklah sekotor asap yang keluar dari kereta tua yang kita telah pandu selama 55 tahun itu.

Setelah mendapatkan kereta baru yang kos penyelenggaraannya rendah itu, kereta tua yang kita hentikan perkhidmatannya ini kita masukkan ke dalam bengkel untuk dibaikpulih sepenuhnya. Kereta tua ini ada lima tahun untuk diperbaiki yang mana yang rosak dan alat-alat mana yang perlu diganti. Mungkin kereta ini boleh dipakai kembali jika kereta baru yang kita beli itu rosak pula lima tahun yang akan datang. Kereta tua ini boleh kita jadikan kereta “spare”.

Tetapi buat masa ini kereta tua itu mesti direhatkan kerana sejak hampir tiga dekad yang lalu kereta ini telah dipandu secara lasak oleh setidak-tidaknya tiga orang pemandu sehingga punah-ranah dan terlalu tinggi kos untuk menyelenggaranya. Pemandu-pemandu yang tiga orang ini telah memandu terlalu lasak. Segala lubang dan selut dilanggarnya dan kerosakannya terlalu banyak. — aspanaliasnet.blogspot.com

  1. #1 by sheriff singh on Saturday, 9 June 2012 - 2:34 am

    ‘Kereta tua selalu rosak, elok kita tukar kereta baru’.

    Ya, betul. Benar. Tepat sekali.

    Tetapi ingat : JANGAN PILIH PROTON.

  2. #2 by boh-liao on Saturday, 9 June 2012 - 9:53 am

    D car registration number saga/CHEAT
    If U were 2 BID 4 a car registration number, then later d RTD DG said 2 U: “U could get it for free, pay at the highest offered bidding price, or U could also reject d offer.”

    WHAT a wonderful DUMB CHOICE, which ONLY happens in dis UmnoB/BNland where UmnoB/BN n their officials believe dat they can EASILY FOOL rakyat

    Lagi, 1 party insisted dat he did not bid 4 d number (NEVER bid lah), while d other party insisted dat he was among those who had won bids 4 various WWW registration numbers
    As usual n expected, wayang, wayang, so used 2 lying, cheating, snake in d grass

  3. #3 by boh-liao on Saturday, 9 June 2012 - 9:55 am

    D car registration number saga/CHEAT
    If U were 2 BID 4 a car registration number, then later d RTD DG said 2 U: “U could get it for free, pay at the highest offered bidding price, or U could also reject d offer.”

    WHAT a wonderful DUMB CHOICE, which ONLY happens in dis UmnoB/BNland where UmnoB/BN n their officials believe dat they can EASILY FOOL dumb rakyat

    Lagi, 1 party insisted dat he did not bid 4 d number (NEVER bid lah), while d other party insisted dat he was among those who had won bids 4 various WWW registration numbers
    As usual n expected, wayang, wayang, so used 2 lying, cheating, snake in d [email protected]

  4. #4 by boh-liao on Saturday, 9 June 2012 - 10:05 am

    Dis kereta number saga clearly shows dat 1 has 2 b a truly DUMBO n LIAR 2 qualify as a minister under UmnoB/BN
    D PTPTN fiasco too exposes d same principle – DUMB n MORE DUMB ministers

  5. #5 by dagen wanna "ABU" on Saturday, 9 June 2012 - 10:34 am

    Umno & gang are out to grab whatever that is still available, including car number which they obviously believed to be of some value.

  6. #6 by Taxidriver on Saturday, 9 June 2012 - 11:15 am

    Apa lagi selain bersetuju dengan penulis. UNMO B sudah menjadi sebuah parti kuno dan kian seperti kereta langsung tidak lagi roadworthy. Olen kerana kereta tua ini rosak di semua bahagian, mustahil untuk diperbaiki lagi. Kalau nak pamerkannya di muzium pun bukan satu langkah yang bijak atas sebab keadaan kereta boleh memalukan rakyat Malaysia. Best punya cadangan adalah untuk mengebumikan kereta ‘lau pok kar’ itu. Habis cerita.

  7. #7 by Bigjoe on Saturday, 9 June 2012 - 11:45 am

    They have so much dirt on them – they have no clue when what they have is just garbage and its time to clean up.

    Bukan sahaja kereta tua – Kereta itu penuh the sampah sarap, tidak pernah di cuci apa tak pernah di service. Sanggup kah kita letak keluarga kita dan pertaruh nyawa kita dalam kereta itu?

  8. #8 by Godfather on Saturday, 9 June 2012 - 11:45 am

    Dia ambil duit rakyat, beli cat, dan sembor cat kat kereta lama. Dia pergi ke kampung dan katakan kereta tu kereta baru. Malang untuk masyarakat kita, masih ada orang yang percaya kepada pembohong dan perompak tu.

  9. #9 by Godfather on Saturday, 9 June 2012 - 12:18 pm

    Dengar bunyi kereta tu dah tahu kereta tu buruk dan perlu di tukar. Beri lah kereta tu kepada Perkasa, jangan buat rakyat duduk di dalam kereta tu secara wajib.

  10. #10 by boh-liao on Saturday, 9 June 2012 - 12:46 pm

    D era of VIOLENCE n threat is OREDI HERE.
    Any1 who still doubts it, go read http://www.malaysiakini.com/news/200364

  11. #11 by SENGLANG on Saturday, 9 June 2012 - 1:59 pm

    RASUAH!RASUAH! Itu BN yang tahu..

    OK Kereta dah lama tetapi nombor plate mestu mahu baru.

    WWW15 getting muddier by the days. When it finally end no body can read WWW15. This is one of the strangest logic in the world, if Einstein still around he will also lost his head how to read this JPJ logic.

    You make a tender with a price of course if no it is no a tender.

    The tender was announce, again naturally as it was a tender and the highest bidder get the tender,

    The winner has to pay what he agreed upon in the tender,

    but, that was no the case, the winner is giving three options after the winning announcement.
    1 Pay the tender price and get what you tender for,( everyone assume this is a must and this is the basic rule in a tender process, if do not pay, just deposit the bank draft)

    2 Give up the winning tender (if this guy chose this option that mean he has nothing much to do just too free to main-main with JPJ, and running up and down to get a bank draft),

    3 Get it for free ( if he did not chose this, what can any one say about it.)

    Forget about the logic how on earth three options was given to this minister but no other who have put in the tenders. May to be fair, who ever put in the tender for WWW also given these three option.

    That all those driving WWW will have their no of choice freeeeeeeee

You must be logged in to post a comment.