Warkah dari warga Felda


— Sakmongkol AK47
The Malaysian Insider
Feb 07, 2012

7 FEB — Ini warkah dari warga Felda yang saya turunkan secara verbatim. Tidak syak lagi, walaupun selesai penyenraian FGV kelak, isiu nya tidak akan reda. Mudah mudahan ianya akan meningkatkan kesedaran politik warga Felda yang lain. — Sakmongkol.

CUKONG BELIA FELDA JAMIN SELEPAS PENYENARAIAN BERIBU PEKERJAAN UNTUK ANAK FELDA DIWUJUDKAN? KAH KAH KAH…

Woit cukong-cukong mengaku pemimpin belia Felda! Dah buat homework belum apa yang berlaku di Felda Global Venture tentang peluang pekerjaan belia Felda akan datang selepas penyenaraian? Makin kencap kencup kempis dan terus kempis … Kah Kah Kah.

Apa bukti???? Tanya si cukong. Woitt!! Cukong-cukong tahukah apa maksud Outsourcing? Ini kata lebai Google “Outsourcing is the act of one company contracting with another company to provide services that might otherwise be performed by in-house employees. Often the tasks that are outsourced could be performed by the company itself, but in many cases there are financial advantages that come from outsourcing. Many large companies now outsource jobs such as call center services, e-mail services, and payroll. These jobs are handled by separate companies that specialize in each service, and are often located overseas.” Apa makna ini?? Maknanya anak dara Jengka melepas jadi kerani payroll … dara sunti Trolak melepas jadi receptionist … janda berhias Lok Heng tak ada can jadi sumber manusia … Kah Kah Kah. Mat-mat belia Felda lagi la melepas terus join PAS … Kah Kah Kah.

Kapitalisme duniaberasal dari Wall Street. Kapitalisme Malaysia berasal dari Bursa Saham Kuala Lumpur. Konsep kapitalisme mudah iaitu memperbanyakkan wang dengan cara paling murah. Kalau ada tanggungjawab sosial cuma cara tipu rakyat tak mahu bayar cukai. Faham tidak??

Woit cukong-cukong! Kepala kapitalisme dalam Felda Global adalah Sabri Ahmad. Siapa dia ni?? Sime Darby tendang dia sebab kena kencing RM120 juta. Tak sampai setahun pegang Pengerusi MPOB pun kena tendang juga tak cerdik buat kerja. Sapa sudi ambil dia kerja dan kasi upah lebih RM2 juta setahun? Felda … Kah Kah Kah.

Woit cukong-cukong! Kapla jingga kapitalis Sabri Ahmad ada idea meletopp … untuk fokus teras perniagaan maka kerja remeh temeh perlu kita kontrakkan keluar. Jadi kita lebih berjaya dan tak kencup macam Nokia katanya … Kah Kah Kah. Sabri rasa dia lagi pandai dari Nokia, jadi Sabri mahu kontrakkan kerja-kerja kepada syarikat luar. Ini kerja hebat … anak Melayu yang hebat ini Sabri. Orang Finland yang asaskan Nokia dan korporat dunia patut datang berguru dengan Sabri. Macam mana FGV syarikat rugi bakal jadi syarikat besar sebab pakai tanah bapak 360,000 hektar dan gadai aset Felda milik Koperasi Felda di BSKL … Kah Kah Kah. Tak perlu susah payah macam Nokia kena buat R&D, bina kilang dan macam-macam … Kah Kah Kah.

Projek Outsourcing Felda Global Venture ada nama menarik … Shared Service Centre. Untuk potong kos buruh+kebajikan+bonus (overhead), kapitalis Sabri Ahmad rekrut bekas CEO Proton Edar jadi kapla jingga. Kalau mahu rekrut CEO kenalah gaji sama CEO Proton Edar atau lebih … berapa gaji kapitalis Sabri bayar ex-CEO Proton untuk kurangkan pekerja? Ironi sungguh … Kah Kah Kah. Kita tumpang bangga kapitalis Sabri kepala hotak bijak … bayar gaji tinggi untuk kurangkan pekerja … Kah Kah Kah. Kita lagi bangga kalau ada Call Centre Felda Global di Mumbai … “Yellow … Felda Global Venture Call Centre Here. Yes Sir you are calling Felda Global Call Centre. You ask me Anak Peneroka mana? Of course sir I’m from Felda Bombay not that far from Felda Kampung New Zealand, only 3,500 miles far only.” Kalau ini berlaku sudah sah anak dara Jengka cuma ada peluang jawab sms dan telefon balak …

Cukong-cukong Belia Felda tak percaya … anak-anak Felda tetap ada jawatan banyak dalam Felda Global Venture selepas penyenaraian. Itu janji Kaki Lutu pada kami … Kah Kah Kah. Woit! Cukong-cukong tengok nama-nama dalam projek outsourcing ini:

1. Sri Asnita Mashat

2. Masrina Wijee

3. Andrew Lee

4. Kavita Rekhraj

5. Glenn Tann

6. Lee Pooi Chie

7. Cinty Chandrasekharan

8. Therese Tan

9. Lee Sok Chen

10. Farahana Azmin

11. Dennis Cheek

12. Christine Kon

13. Frank Chai

14. Lasti Hardiani

15. Kania Adityarani

Woitt!! Ini betul-betul 1 Malaysia. Kalau betul-betul Felda nak jadikan 1 Malaysia cakap saja Melayu Felda tak marah. Ini sudah Kaki Lutu sudah janji kerja-kerja keutamaan Melayu sebab Kaki Lutu mahu cari makan dan populariti dalam parti Melayu. Kaki Lutu janji belia Felda dapat banyak kerja lepas penyenaraian. Sebelum penyenaraian sudah jadi 1 Malaysia, nasib-nasib awek Melayu No. 10 itu anak Felda, kalau tidak 0%, zero … yilek … anak Felda … Kah Kah Kah. Woitt!! Nama-nama tersebut bukan direka-reka … ada susuk tubuhnya, yang slim, yang gedempul, yang cokelat, yang hitam yang sepet … semua wujud di Balai Felda tempat Kaki Lutu bersemayam.

Cukong-cukong mengaku pemimpin belia Felda berani lagi jamin beribu-ribu pekerjaan untuk anak Felda akan terhasil selepas penyenaraian … Kah Kah Kah.

PS: Anak dara, dara sunti dan janda berhias sila mogok dari melayan cukong-cukong ini berkaraoke dan ambil kesempatan atas diri anda lagi sampai Outsourcing ini dibatalkan … Kah Kah Kah

* Sakmongkol AK47 is the nom de plume of Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz. He was Pulau Manis assemblyman (2004-2008).

  1. No comments yet.

You must be logged in to post a comment.