Open Letter by Mat Zain to IGP – on Anwar, Gani Patail and Rahim


Open Letter by Mat Zain to IGP:

Mat Zain bin Ibrahim,
SAC II G/5776(Retired),

Kepada,

YDH Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar,IGP,
Ketua Polis Negara,
Polis Di-Raja Malaysia,
Bukit Aman,
50560 Kuala Lumpur.
Email:[email protected]

28hb.March 2010

YDH Tan Sri,

PENYIASATAN KES VIDEO LUCAH DAN KESUDAHANNYA :-
MAKLUMAT HUBUNGAN LAMPAU DIANTARA TIGA TAN SRI IAITU, GHANI PATAIL , MUSA HASSAN DAN RAHIM THAMBI CHIK.

Semoga Tan Sri tenang dan tabah menangani cabaran mendatang.

2. Saya percaya Tan Sri sedar video lucah mana yang saya maksudkan.Saya yakin sepenuhnya bahawa PDRM mampu menjalankan tanggung jawabnya menjalankan siasatan tersebut secara professional dan berkecuali dan tidak terpengaruh dengan tekanan mana-mana pihak sekalipun, lebih-lebih lagi dibawah pimpinan Tan Sri ketika ini.

2.1. Namun begitu kertas siasatan ini kelak akan diteliti dan diputuskan olih Gani Patail,Peguam Negara.Diperingkat inilah dijangka akan berlaku,putar belit,manipulasi,penipuan dan pemalsuan apabila sedar akan caramana Gani Patail dan Musa Hassan menangani penyiasatan kes-kes jenayah apabila melibatkan Anwar Ibrahim(Anwar) dan Rahim Thambi Chik (Rahim) dimasa lampau.

2.2. Tidak syak lagi isu video ini adalah satu lagi “pertembungan” diantara Anwar dan Rahim.Adalah dipercayai juga motif pendedahannya,tidak kira samada video tersebut adalah tulen atau direkacipta,adalah terbit daripada dendam lama Rahim terhadap Anwar atas isu peribadi atau politik diantara mereka berdua.

LAPORAN POLIS ANWAR YANG MEMBABITKAN RAHIM.

3. Diantara 9 July 1999 hingga 20 Ogos 1999,Anwar telah membuat sejumlah empat(4) laporan Polis, mendedahkan perbuatan rasuah pemimpin-pemimpin Politik dan Kerajaan.Dalam laporan-laporan berkenaan Anwar turut mendakwa dan menamakan mantan Perdana Menteri Tun Mahathir,Peguam Negara Allahyarham Mohtar Abdullah dan Gani Patail,ketika itu DPP Kanan,sebagai orang-orang yang telah menyalahgunakan kuasa dan menutup kes-kes rasuah tersebut.

3.1. Pertembungan lampau antara Rahim dan Anwar adalah apabila salah satu diantara laporan tersebut iaitu Tun H.S.Lee report 22517/99 bertarikh 20.8.1999 yang dibuat olih Anwar melibatkan Rahim.Dalam laporan ini Anwar juga mendakwa Tun Mahathir,Allahyarham Mohtar dan Gani Patail sebagai telah menyalahgunakan kuasa mereka melindungi perbuatan rasuah Rahim serta menutup siasatan dan tidak mengenakan sebarang pendakwaan terhadap beliau.

3.2. Bersekali dengan report tersebut, Anwar telah menyertakan satu set salinan laporan siasatan Badan Pencegah Rasuah(BPR)terhadap Rahim yang disahkan oleh Bahagian Pendakwaan,Jabatan Peguam Negara dan ditanda tangani oleh Gani Patail yang mengkelaskan dokumen tersebut sebagai RAHSIA.Dokumen-dokumen ini dikatakan diberi kepada Anwar oleh Peguam Negara dan/atau Gani Patail ketika Anwar masih Timbalan Perdana Menteri.

4. Untuk makluman Tan Sri,secara kebetulan, saya yang menangani keempat-empat laporan yang Anwar buat itu termasuk laporan melibatkan Rahim atas sifat saya sebagai Ketua Jabatan Sisasatan Jenayah(KJSJ) Kuala Lumpur ketika itu.Saya perhatikan juga amaun rasuah melibatkan Rahim adalah antara yang paling sedikit jika dibandingkan dengan laporan-laporan lain.Jumlah terlibat lebih kurang RM40 juta(Empat puloh juta Ringgit sahaja) atau angka yang lebih tepat ialah RM 39,782,772.60 sen. Amaun ini dikatakan diperolehi olih Rahim menerusi salahguna kuasa dan kegiatan rasuah setakat yang dapat dikesan menerusi siasatan terperinci BPR dan disahkan olih Gani Patail.

4.1. Sebagai rekod Tan Sri,amaun terbesar yang disebutkan dalam salah satu laporan Anwar itu, melibatkan seorang pemimpin yang dikatakan telah memperolehi harta berjumlah dalam lingkungan RM 370 juta.(tiga ratus tujoh puloh juta Ringgit) dalam bentuk RM 220 juta tunai dan RM150 juta dalam bentuk saham,menerusi jalan rasuah.

5. Wajar saya jelaskan disini bahawa terdapat perbezaan pendapat antara KJSJ Kuala Lumpur dengan Jabatan Peguam Negara mengenai cara pendekatan menangani laporan-laporan Anwar tersebut.Jabatan Peguam Negara menasihatkan supaya laporan-laporan tersebut diklasifikasikan di-bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 sahaja.Manakala KJSJ berpendapat klasifikasi ini tidak sepadan dengan laporan dan keterangan yang pengadu kemukakan serta mencadangkan kesemua laporan berkenaan diklasifikasikan dibawah Seksyen 2(1)Emergency(Essential Powers)Ordinance 2,1970 berkaitan kesalahan salahguna kuasa. Cadangan bertulis KJSJ terdapat dalam fail rujukkan (PR)35/26 bertarikh 25.8.1999.Siasatan dibawah Seksyen ini dijangka akan membabitkan rakaman keterangan daripada Tun Mahathir,Allahyarham Mohtar dan Gani Patail sendiri serta lain-lain kenamaan.

5.1. Bagaimanapun pada 28.8.1999 saya telah menerima satu surat daripada Jabatan Peguam Negara Rujukan PRM(WP)5/99 SULIT(5) yang dialamatkan kepada saya persendirian,memaklumkan secara spesifik bahawa laporan yang Anwar buat melibatkan Rahim, akan disiasat oleh Musa Hassan setelah kononya Gani Patail membuat laporan terhadap Anwar pula kerana kesalahan di-bawah Akta Rahsia Rasmi.

5.1.2. Apa yang berlaku ialah, Gani Patail dengan kemudahan yang diberi oleh Musa Hassan telah menterbalikkan kedudukkan laporan Anwar yang melibatkan Rahim untuk menyebabkan Anwar pula disiasat dibawah Akta Rahsia Rasmi.Lebih mudah untuk saya menyatakan laporan melibatkan Rahim itu telah di”hijacked” oleh Musa Hassan daripada tangan KJSJ Kuala Lumpur.

5.1.3. Saya tidak pernah melihat laporan Polis yang kononya dibuat oleh Gani Patail itu ataupun kertas siasatan yang kononnya dibuat oleh Musa Hassan.Belum pernah juga berlaku Jabatan Peguam Negara pula yang memilih Pagawai Penyiasat yang mereka berkenan menyiasat sesuatu laporan polis.

5.2. Bagi mengelakkan sebarang keraguan berkaitan peristiwa diatas,saya sertakan buat pertama kalinya salinan surat Jabatan Peguam Negara bertarikh 28.8.1999 yang saya maksudkan.Walaupun ringkas, surat ini dengan jelas menunjukkan posisi Gani Patail,Musa Hassan dan saya berkaitan siasatan laporan Anwar yang melibatkan Rahim.

5.3. Secara kebetulan saya telah melaporkan perkara ini ketika Tan Sri masih Timbalan Ketua Polis Negara lagi, menerusi surat saya bertarikh 6.5.2010 dengan salinannya kepada YB Menteri Dalam Negeri.

6. Perbandingan yang boleh dibuat disini ialah apabila menangani siasatan terhadap Anwar, Gani Patail dan Musa Hassan sanggup melakukan apa sahaja antaranya memaksa pakar Kerajaan membuat beberapa laporan palsu, mengujudkan keterangan DNA palsu,menipu dan melakukan tindakan-tindakan melampaui batasan undang-undang dan lojik untuk mensabitkan kesalahan terhadap Anwar.

6.1. Sebaliknya apabila menangani siasatan berkaitan Rahim pula, Gani Patail dan Musa Hassan, sanggup melakukan apa sahaja antaranya, menterbalikkan fakta dan memutarbelitkan keterangan untuk membersihkan Rahim daripada sebarang salah laku jenayah sambil meletakkan kesalahan terhadap pengadunya pula.

6.2. Walaupun Musa Hassan telah bersara namun Gani Patail masih berkuasa sebagai Peguam Negara.Apabila siasatan mengenai video lucah ini sampai ketangan Jabatan Peguam Negara kelak,kita boleh menjangka pendirian Gani Patail, lebih-lebih lagi apabila mengambil kira isu video lucah ini juga adalah pertembungan antara Rahim dan Anwar.

6.3. Sekadar makluman Tan Sri juga,Dr.Abdul Rahman Yusof,Pakar Forensic HKL,yang telah digunakan oleh Gani Patail untuk menyediakan 3 laporan palsu dalam siasatan kes Mata-Lebam, adalah juga Pakar Forensic yang sama terlibat dalam membuat pemeriksaan fisikal Rahim, dalam kes seksual dengan gadis bawah umor berkaitan.Kebetulan juga saya pernah menjadi KJSJ Melaka sebelum Kuala Lumpur dan tidak munasabah jika saya tidak meneliti kertas siasatan kes Rahim itu, walaupun saya bukan Pegawai Penyiasatnya.Mungkin ini semua adalah “the long arm of coincidences” sahaja.

7. Mengenai kes rasuah terhadap Rahim pula,BPR dan Jabatan Peguam Negara mengesahkan dalam laporan mereka bahawa terdapat keterangan yang mencukupi untuk membuktikan kes “prima facie” terhadap beliau.Malahan Jabatan Peguam Negara telah menyediakan empat (4)pertuduhan kesemuanya. Iaitu;3(tiga) pertuduhan dibawah Emergency(Essential Powers)Ordinance No:22 of 1970 dan satu pertuduhan kerana membuat Statutory Declaration (SD) palsu dibawah Sek.199 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 193 Kanun Keseksaan.

7.1. Bagaimanapun Rahim tidak dituduh langsung,setelah Peguam Negara “indemnify” segala kesalahan jenayahnya setelah Rahim dipercayai bersetuju untuk melepaskan jawatan dalam Kerajaan,Badan-Badan Berkanun dan Parti Politik.Ini adalah apa yang terdapat didalam laporan yang disediakan oleh Jabatan Peguam Negara sendiri.

7.2. Tidak ada sebutan mengenai cara pelupusan harta berjumlah hampir RM40 juta yang Rahim perolehi secara rasuah itu..Tiada maklumat mengenai persetujuan yang dicapai oleh Rahim dan Peguam Negara berkaitan harta yang diperolehi sedemikian itu dalam bentuk:RM 5,439,796.40 sen dalam kawalan peribadi Rahim sendiri,RM14,487,420.50 sen simpanan tunai dalam beberapa buah bank dan RM19,855,555.70 sen harta Syarikat-Syarikat.

7.3. Persoalan yang tidak kurang pentingnya ialah adakah Peguam Negara mempunyai kuasa untuk “indemnify” kesalahan jenayah mana-mana orang berdasarkan pertimbangan Politik?. Adakah Peguam Negara berhak melepaskan wang Rakyat RM 40 juta sebegitu mudah untuk Rahim menikmatinya tanpa sebarang tindakan.Adakah ini sesuatu yang adil kepada Rakyat sedangkan Peguam Negara yang telah mengesahkan bahawa Rahim memperolehi harta sedemikian banyak menerusi salahguna kuasa dan rasuah.Apa yang jelas dalam kes Rahim ini,,Peguam Negara juga telah menyalahgunakan kuasanya.

8. Saya ingin Tan Sri maklum,bahawa secara peribadi saya tidak mempunyai sebarang isu dengan Rahim.Malahan saya tidak pernah mengenali beliau,sekalipun untuk berjabat salam dengannya seumor hidup.Saya sendiri tidak sangka yang beliau akan muncul sebagai salah seorang dibelakang tayangan video lucah berkenaan.Keterangan-keterangan yang dikemukakan dalam laporan ini adalah berdasarkan pengalaman,pengetahuan peribadi serta dokumen-dokumen berkaitan, ketika saya menangani kes membabitkan beliau.

8.1. Isu yang sering saya bawa sehingga keperingkat YAB Perdana Menteri secara persendirian, ialah bekenaan dengan salahlaku jenayah Gani Patail dan Musa Hassan yang bukan sahaja telah menjejaskan maruah PDRM dan saya secara peribadi malahan mereka mengkucar-kacirkan Sistem Keadilan Jenayah kita.Saya tidak ralat mendedahkannya memandangkan saya telah menasihatkan mereka berdua tahun 1998 bahawa sebarang pemalsuan dan penganiayaan akan terbongkar suatu hari nanti.Salahlaku jenayah mereka bukan setakat dalam siasatan kes mata-lebam sahaja.Saya yakin Tan Sri dan Timbalan Ketua Polis Negara maklum akan pendirian saya berkaitan perkara ini.

9. Walaubagaimanapun isu video lucah ini sedang dalam siasatan dan masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan mengenainya.Diharap maklumat yang saya sampaikan ini berfaedah untuk membantu Tan Sri memberikan pendengaran yang adil kepada semua pihak terlibat.Apapun saya berharap Tan Sri tidak akan merelakan PDRM diperlakukan sesuka hati Peguam Negara seperti yang berlaku selama beberapa tahun sebelum Tan Sri.

Selamat sejahtera dan selamat maju jaya.

Yang ikhlas,

Mat Zain Ibrahim
28 March 2011

 1. #1 by madguyho on Monday, 28 March 2011 - 9:45 pm

  I bet the outcome of the investigation will be another open verdict. The video is authentic and they cannot confirm who is the actors as it is in black and white, video quality not good. The case is closed and the damage done.

  Of cause the video is authentic, it’s shown without any editing, the director was there too. Remember reporters asking why Snake Eskay was there inside the room.

  About the identity of the male actors (including Snake Eskay) the police can easily brush it off by blaming on the quality of the video. No one except a small circle have seen it. That’s why they don’t want to upload on the internet just like the CSL’s DVD, to let the public be the judge.

 2. #2 by waterfrontcoolie on Monday, 28 March 2011 - 11:20 pm

  What is the next MOVE? PM?

 3. #3 by tak tahan on Monday, 28 March 2011 - 11:43 pm

  No worry,1Malaysia.Semua boleh,bolehland ma!Semua boleh kautim la.You tolong ,gua tolong..arr..bodoh la you…

 4. #4 by pulau_sibu on Tuesday, 29 March 2011 - 6:02 am

  stupid MCA, Gerakan, SUPP, and BN as a whole. Why using the video with a chinese woman, and calling her prostitute? how do you know she is a prostitute? because she is a chinese, so she is a prostitute? I think the chinese parties in BN better wake up. You want to let umno paint a picture that chinese women are prostitutes? you should go against umno for tarnishing the chinese, that is tarnishing your mother and sisters.

 5. #5 by yhsiew on Tuesday, 29 March 2011 - 7:01 am

  ///“In fact, to attract investors, cost is not the barrier, but the certainty, a FAIR legal system and good infrastructure,”/// – Tun Daim Zainuddin

  A manipulated legal system will drive investors away as Tun Daim Zainuddin has admitted.

 6. #6 by Jeffrey on Tuesday, 29 March 2011 - 7:36 am

  “A manipulated legal system will drive investors away as Tun Daim Zainuddin has admitted” – #5 by yhsiew

  Former PM Pak Lah once talked about ours was a 1st world infrastructure & 3rd world mindset. The latter is hard to change. It can try copy 1st world methods but in no time even those methods are subverted to lapse back to 3rd world habits.

  A good example is the use of law. In 1st world laws are to induce socially desired behaviours and curb the undesirable ones. One example of such desired behaviours is integrity and the undesired one, corruption.

  Hence in the First World they promulgated the Witness Protection and Whistleblower Acts.

  The object of these legislations is to protect witnesses and whistleblowers (against reprisals) when they spill the beans and give evidence against corrupt public officials and the MAFIA. The legislations are intended to induce socially desired behaviours and curb the undesirable ones (corruption).

 7. #7 by Jeffrey on Tuesday, 29 March 2011 - 7:39 am

  Now we too acknowledge we have problems of endemic corruption and rising crime wave here. We then copy First World’s Witness Protection and Whistleblower Acts. They are “among the measures taken in the implementation of the National Key Result Areas NKRA to eliminate corruption” (PM).

  However I have just learnt that “the “Datuk T” trio who exposed the sex video implicating an opposition leader will be protected under the Witness Protection Act and Whistleblower Act should the authorities feel they have a case” (Nazri) – The MalaysianInsider 28th March 2011.

  First World’s object of these legislations is to protect witnesses and whistleblowers (against reprisals) of corrupt public officials and the MAFIA.

  Is ours to protect friends of the regime & reprisals from political opponents??? The litmus test: are we promulgating laws to induce socially desired behaviours and curb the undesirable ones or by selective enforcement, the diametrical opposite ?

 8. #8 by Jeffrey on Tuesday, 29 March 2011 - 8:05 am

  Most of us know approximately what is law – the statutes, regulations rules the judicial cases etc.

  The Legal Order (sometimes called Legal System) has wider meaning. It comprises the entire normative system by which the State/Government has strong hand in enforcing, by sanctions & punishment, through institutions like Parliament (or making laws), Police (in charge of investigating breaking of laws), Prosecution (responsible for charging a person for breaking laws) Courts (responsible for adjudicating guilt or innocence, disputes etc) etc

  The first thing Investors look for in any country is whether the Legal Order abides by the Rule of Law or the Hand of the Executive (for its own preservation). Citizens too look at the impartiality of the Legal Order or otherwise. It will affect their thinking whether to abide or not follow the law. It is all a confidence game. One tinkers and manipulates it, the confidence is eroded and it spells big trouble.

 9. #9 by Jeffrey on Tuesday, 29 March 2011 - 8:08 am

  A last word –

  The unfortunate thing is that the law no matter how well conceived is never better or above the intentions of those who enforce and implement it! This is basically Mat Zain’s point! The corollary to that is the state of a country’s democracy and recognition of its citizen’s rights is also never better or above the values and mindset of the majority who cast their votes. For they can cast them to remove an incompetent government or to reinstate and sustain it.

  The saying that the people gets the government they deserve is ever true if they vote for those who give them angpow RM500, Milo, biscuits, motor boat engines etc.

  They vote a corrupt officials because they thgemselves share the same norms and values of being corrupt : so everyone scratches each other’s back engaging in the same modus operandi.

  Like in a Condo your quality of life depends on your neighbours. If you can’t stand them peeing in lifts, littering the common property, illegally parking on common roads and other uncivic behaviour, you either do something about it in the Residents AGM or you ship out and stay somewhere else!

 10. #10 by Godfather on Tuesday, 29 March 2011 - 9:13 am

  “First World’s object of these legislations is to protect witnesses and whistleblowers (against reprisals) of corrupt public officials and the MAFIA. ”

  Do you know who the MAFIA is in Bolehland ? It’s an organisation with four letters….

 11. #11 by Godfather on Tuesday, 29 March 2011 - 9:16 am

  Our MAFIA acts with impunity. The leaders of our MAFIA openly support the Datuk T trio based on their daily pronouncements of tacit support, including providing immunity from prosecution. We will not be surprised if the AG’s Chambers are advising the MAFIA.

 12. #12 by dagen on Tuesday, 29 March 2011 - 9:19 am

  Look. Even as mat zain writes, the blanket is already out. Kerismuddin bin lembuddin openly proclaim that the whistleblower act would protect the Trios. So no worries folks, umno says, you three will be quite warm and comfortable.

 13. #13 by boh-liao on Tuesday, 29 March 2011 - 11:15 am

  2 know where her man is 24/7, AI’s wife MUST implant a GPS chip in AI’s fallus
  Dis is 4 AI’s own protection – a proper record of his movements 24/7
  Out next fr his enemies will b a vivid video of AI hving seks with a man n a woman, or with animal(s) – UmnoB just love it n just do it

 14. #14 by k1980 on Tuesday, 29 March 2011 - 2:17 pm

  Sung to the tune of ‘Twinkle, twinkle, little star’
  :
  :

  Bonking, bonking little tambi,
  How we wonder why you are still free,
  For bonga-bongaing like Berlusconi,
  And not fleeing like Polanski,
  We know not why Little tambi is free.

 15. #15 by cemerlang on Tuesday, 29 March 2011 - 3:21 pm

  It is truly amazing how holy you can look with your tudung on.

 16. #16 by monsterball on Tuesday, 29 March 2011 - 4:23 pm

  Malaysia new Three Stooges doing favours for
  ..wheeler dealer.
  Show not laku…no sting power..all bohon.
  Now all Religious teachers condem the Govt.

You must be logged in to post a comment.